Perković i Mustač osuđeni na doživotni zatvor

Visoki zemaljski sud u Munchenu obrazložio je presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču činjenicom da su obojica u vrijeme ubojstva obnašali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS) koja je inicirala i provela likvidaciju Stjepana Đurekovića.

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač u srijedu su na sudu u Muenchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne, prenose agencije.

“Presudu temeljimo na činjenici da je Zdravko Mustač u to vrijeme, dakle 1983. godine, bio šef hrvatskog ogranka SDS-a dok je Josip Perković tada obnašao funkciju čelnika odjela II SDS-a zaduženog za emigraciju i bio šef doušniku Krunoslavu Pratesu”, objasnio je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

“Zdravko Mustač je krajem 1982. ili početkom 1983. ovlastio Perkovića da započne s pripremama za likvidaciju Stjepana Đurekovića”, rekao je Dauster.

On je time opovrgnuo tvrdnje obrane da je za likvidaciju Đurekovića bila zadužena savezna razina SDS-a (poznatija kao Udba).

“Motiv za uklanjanje Đurekovića utemljen je kako njegovim neprijateljskim djelovanjem i upletenosti u malverzacije u Ini. Smatralo se da bi eliminacijom Đurekovića bio uklonjen i problem s Inom koji je zbog istraga o pronevjerama u visini od nekoliko milijuna dolara postao veliki teret za republičko vodstvo”, rekao je Dauster.

On je prije toga objasnio kako su hrvatske vlasti dobro surađivale s njemačkim pravosuđem i predale joj sve spise koji su bili zatraženi

Današnje ročište nastavljeno je čitanjem obrazloženja presude.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • U jedno sam posve siguran-danas u Beogradu slave. Nisam nikada bio ljubitelj udbe i kosa, ali ovo što se događa s Perkovićem i Mustaćem ,ruganje je pravim žrtvama udbe i kosa. Njih obadvojica jesu pripadali jugoslavenskim strukturama kosa i udbe koji su harali 45 godina prostorom bivše države, ali nikako ne treba smetnuti s uma da su pravi nalogdavci i ubojice nedužnih Hrvata i dana s nedodirljivi u svojim jazbinama u Beogradu, Novom Sadu, Tesliću ili Sarajevu.
  Svi ti nalogdavci i pravi krvnici nedužnih Hrvata u emigraciji i danas su na slobodi i uživaju sve povlastice zbog zasluga počinjenih ubojstvima Hrvata u emigraciji.Nedvojbeno je i svakom iole upućenom jasno da su Perković i Mustać , male ribe ,koje su žrtvovane da bi se one stvarne ,velike zvjerke i nalogdavci prikrili i zaštitili.Veliki mrzitelj hrvatske države i glavni kreator svih zločina nad Hrvatima , Aleksandar Aca Vasiljević, šef zloglasne Udbe i Kos-a u svojim je brojnim intervjuima devedesetih godina prošlkog stoljeća ,tijekom domovinskog rata a i kasnije početkom dvijetiisućitih , upravo Josipa Perkovića optuživao kao glavnog čovjeka na hrvatskoj strani , koji im je nanio nemalu štetu u svojim razaračkim aktivnostima na području tada ratom pogođene Hrvatske. On je A.V. isključivo upirao prstom u Josipa Perkovića kao krivca što su im se izjalovili brojni planovi na razbijanju i uništenju hrvatske neovisnosti početkom domovinskog rata a i kasnije. Naime, Perković je kao dio tih bivših struktura ,znao kako funkcioniraju, kako rade i znao je sve njihove tajne kanale i način kako ih razbiti i tako omogućiti mladoj hrvatskoj državi , da dođe do daha i da se pripremi za obranu. Neosporna je njegova velika uloga u domovinskom ratu u naoružavanju hrvatske vojske i dopremanju oružja tajnim kanalima početkom rata dok su još zloglasna Udba , Kos i JNA, bile u Hrvatskoj i sve činile da razoružaju Hrvate i tako odmah u začetku unište svaku želju Hrvata za svojom neovisnom državom. Te su zasluge Josipu Perkoviću otvoreno iskazivali i pokojni predsjednik Franjo Tuđman i pok. Ministar Obrane Gojko Šušak.
  Upravo u tim prvim mjesecima, ključnim i presudnim za ostvarenje hrvatske države, Josip Perković je svojim znanjem i odanošču novoj hrvatskoj državi , razbio brojne skupine srpskog Kos-a i UDB-e , koje su raznim terorističkim skupinama poput Labradora i Opere, odmah u početku pokušavali kompromitirati novostvorenu hrvatsku državu, kako bi je svijet ,odmah odbacio i podržao ostanak Jugoslavije. Njegova uloga u naoružavanju hrvatske vojske je golema i neizmjerna. Sam Gojko Šušak je u više svojih intervjua , datih tijekom rata i poraća , naglašavao izuzetno veliku ulogu Josipa Perkovića u obrani Hrvatske.Njegovom zaslugom u Hrvatsku su te devedeset i prve stigli brojni šleperi oružja, koje je on dobavljao svojim kanalima i tako izluđivao agente Udbe i KOS-a , koji su stalno blokirajući granice pokušavali onemogućiti Hrvate da dođu do oržja za obranu vlastite zemlje i hrvatskog naroda.
  Zloglasni Aca Vasiljević je (ne znam da li je još živ!) stalno spominjao Josipa Perkovića , kao ključnog čovjeka na hrvatskoj strani , koji im je pomrsio račune i uhitio stotine tajnih agenata razmještenih po ključnim mjestima novostvorene hrvatske države.Ti srpski agenti, teroristi i ubojice , imali su te 91 i92 godine zadaću da terorističkim akcijama , razniim spletkama , uhićenjima i lažnim informacijama ,unose paniku u hrvatske redove i tako već u početku, kod hrvatskog naroda stvore dojam bespomoćnosti i beznađa. Upravo ih je Josip Perković kao dobar poznavatelj njihovog rada i načina funkcioniranja, razotkrio, razbio i onemogućio u svojim zlim namjerama.
  Velika je njegova uloga u naoružavanju hrvatske vojske i stvaranja vojnih i sigurnosnih službi , koje su itekako bile na visini zadatka , sve do početka dvije tisućite godine i dolaska Burduša na vlast, kada se te sigurnosne strukture , gotovo preko noći razbijaju i stavljaju pod nadležništvo pojedinih stranih obavještajnih agencija i službi njihovih zemalaj koje su oduvijek bile protiv hrvatske države. Tu prvenstveno mislim na britansku obavještajnu službu ali i brojne druge tajne agenture , koje su odmah počele raditi na razbijanju hrvatskih sigurnosnih službi i svega onog stvorenog u ratu i nakon rata.
  Danas je stanje u tim službama sigurno gore nego tijekom rata i poraća , jer su na čelo sigurnosnih službi dovode ljudi koji imaju strane pokrovitelje za gazde i služe nečijiim tuđim interesima a nikako hrvatskim.
  Nikada Hrvatska ne bi uspjela poraziti srpske pobunjenike, četničke teroriste i ubojice ,bez obzira na hrabrost hrvatskog čovjeka i vojnika , da na svojoj strani nije imala ljude poput Mustaća i Perkovića. Oni su u tim presudnim trenutcima za Hrvatsku, izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i stali su na njenu stranu i tako postali TRN U OKU, velikosrpskoj , četničko partizanskoj zločinačkoj kliki, koja ih je od početka pokušavala likvidirati ili privući na svoju(velikosrpsku četničku ideju). Mislim da Hrvatska , ova današnja jadna i podanička kakva već jest, nije baš učinila pametan potez ,izručivši te ljude njemačkim pravosudnim institucijama ,koje ih sada sude. Ako im je već trebalo suditi za grijehe prošlosti, a mislim da je trebalo, onda ih je trebalo suditi u Hrvatskoj u kojoj su bili cijeli svoj radni vijek. Zašto institucije njemačke države , sada sude bivšim hrvatski udbašima, 20 godina nakon rata!?Zašto su dopuštali trideset(30) godina da zloglasne srpske tajne službe ubijaju Hrvate diljem Njemačke ?Zašto su 30g. od 1960 pa sve do 1990 g. puštali titove koljače i ubojice da se šepure po Njemačkoj ko paunovi i nesmetano ubijaju hrvatske političke emigrante. Onaj zlotvor i mega ubojica bravar i prevarant Tito, Valter ili Šaban , kako mu je već bilo kodno ime , održavao je cijelo vrijeme svoje bešćutne i ubojite vladavine, dobre odnose sa njemačkom državom. Povremena ubojstva hrvatskih emigranata po naredbi ubojica i terorista iz Beograda, nikako nisu mogla poremetiti te dobre odnose. Zašto se sad Njemci prave pametni?
  Zašto nisu zaustavili te ubojice i plaćenike Beograda , kada su mogli a nisu htjeli ili se prave da nisu mogli. nJIMA JE BIO PRVENSTVEN CILJ IMATI DOBRE ODNOSE SA TITINOM ZLOČINAČKOM jUGOSLAVIJOM I JEDNIM BEŠĆUTNIM, NELJUDSKIM REŽIMOM. Ubijeni Hrvati u toj licemjernoj i podloj političkoj igri su bili samo kolateralana šteta i nevažan razlog za remećenje dobrih odnosa njemačke i jugoslavije. Nešto slično, događa se i danas. Hrvatski političaru, sluge i vjerni psići i podanici gazda iz Brussela i Berlina , slijepo i poslušno slušaju svaki mig mame Merkel i institucija Brussela ,kako bi što prije uveli četničku Srbiju u Europski Uniju.Pritom se sredstva ne biraju. Hrvate se ucjenjuje na svakom koraku i ponovno ih se gura u naručje Srbije i Regiona.
  Region, kako to milo zvuči. Samo u tom Regionu će opet, fašistička, rasistička i od četništva bolesna Srbija , ponovno od gazda iz Berlina , Brussela i Londona dobiti otvorene ruke da u bližoj budučnosti, ponovno pokuša svoj velikosrpski, četnički projektVelike Srbije ostvari na račun Dezorijentirane i podaničke Hrvatske i još politički nestabilnije Bosne i Hercegovine , koja se i sad nalazi(49 posto) u velikosrpskim raljama.
  Hrvati,nažalost kao da ništa nisu naučili iz povijesti a onima koji ne uče iz povijesti, ta ista povijest se uvijek neumitno ponavlja i ponovo ih baca u ralje onih koji su ih do jučer ubijali, klali ,raseljavali i činili robljem na svom ozemlju.

  • Odvadi ili oladi malo. Poslije jebanja nema kajanja.Čuj,Hrvatska se ne bi obranila da nije bilo”takvih” “Takvi” bi se preko noći ponovo “preobukli”da nije bilo hrabrosti i snage hrvatskog čovjeka. Stani na loptu i razmisli šta si napisao.Zapitaj se koliko su obitelji “takvi” uništili.

 • Gorankić uzgaja golubove i ukrasne koke,to mogu raditi samo miroljubivi ljudi. Ali NJemačka se ne pali na te fore,gorankiću spremaj kufereza Dojčland. Gore su ti drugovi i ne ostavljaj ih kad im je najteže.Puno ih je danas žalosni u RH-oj i BiH-ni. Još je ova zločinačka banda jaka,politički i finansijski moćna. Ali su načeti,to je dobro…

 • Bravo pravda na kraju pobjedi,cinjenica je da mustač i perkovic nisu imali nista protiv stvaranja hrvatske 91 al su imali ptotiv 83,ubojstva su za njih odradili srbi tj Arkan kojeg je ista sudbina docekala od DB drzavne bezbednosti,a sto se tice gorankica trebamu se sudit sto je pokopa par sugradjana njegov zahtjev vjerovatno odobrio čuveni čolak iz beograda…

 • Sad se vidi koliko je jadan novinarski komunistički lobi. U istočmoj Njemackoj na fakultetu politickih znanosti ne predaju profesori iz komunizma. A pogledajte fakultete na podrucju Balkana. Sve stare strukture odatle dolazi jad ovih naroda kada im se djeca odgajaju na temeljima komunizma. Fizika je fizika ali fakultet politickih znanosti i novinarstva da djeci predaju stare olinjale komunjare smijesno i njihovi nasljednici. Ne treba nikakva odmazda ali penzija po hitnom postupku.

 • Naj opasniji su bili udbaski stakori
  koji i danas mnogi zive po Europi a to sto su se uvukli u HDZ panece nosat
  mosti cara lazara po biv..jugi.Pomagali su oni sebi

 • Moji dragi sirokobrijezani pa viditeli
  u koga su NOVCI I PODUZECA pa znateli koliko ste lakoumni .Nije ni cudo pa i sveci su padali prid soldima.Zlatno tele rda ga ubila.

 • Koliko momaka poginu za Avnojsku
  B i H.pa po ustavu S F R J .svaka
  republika mogla se je osamostaliti sukladno zakonu sta to bi.??????

Komentiraj: