Peradarstvo u BiH na koljenima

Peradari u BiH zatražili su hitnu pomoć institucija zbog, kako su istaknuli, alarmantnog stanja u ovoj oblasti.

Upozorili su na prekomjeran uvoz i ogromna poskupljenja koja, u kombinaciji s niskim poticajima, usložnjavaju proizvodnju jaja i pilećeg mesa u BiH.

Zbog porasta troškova proizvodnje koji su za godinu dana skoro udvostručeni, Neđeljko Koković iz Amajlija bio je prinuđen ovog ljeta zatvoriti svoju malu farmu koka nosilja.

Cijene su otišle strahovito gore, u tom trenutku je hrana otišla skupo gore, nisam se mogao snaći, veliki su troškovi bili. Jednostavno, veliki su troškovi bili, morao sam otići uzeti neki kredit i hranu da bih to mogao sve zatvoriti, izjavio je za BHRT Neđeljko Koković.

Procjene Udruge peradara su da je do sada ugašeno oko 30 % farmi u BiH. Zbog nezavidne situacije u ovom sektoru, zatražena je hitna reakcija nadležnih.

Ljudi nisu mogli izdržati nesklad između visokih cijena inputa i relativno skromnih cijena krajnjih proizvoda. Imamo značajna odstupanja u podrškama, na istom ekonomskom prostoru, u nekim županijama u FBiH preko marku, a u RS je 30 feninga, a nastupamo na istom prostoru, rekao je za BHRT predsjedatelj koordinacijskog odbora perada BiH Predrag Miličić.

Stanje u ovom sektoru dodatno je usložila loša godina i niski prinosi žitarica, kažu u kompaniji ”Rakić”, koja godišnje proizvede oko 40 milijuna konzumnih jaja koje plasira najviše na domaće tržište.

U odnosu na vrijeme prije 12 mjeseci troškovi proizvodnje su se udvostručili. Ajde što je manji prinos i što su žitarice bile vlažnije, već što su one oboljele. Dogodio se podbačaj i kod ratara i taj se podbačaj prebacio i na nas koji koristimo te žitarice kao osnovni input, rekao je zamjenik direktora tvrtke ”Rakić” iz Bijeljine Jovan Rakić.

Zbog svega toga, peradari nisu optimisti, pa najavljuju da se u sljedećeoj godini mogu očekivati poskupljenja, čak i nestašice.

Ponovno rastu cijene mlijeka u BiH

Moramo biti spremi na to da će nam police biti ponekad i prazne, ali i da će cijene morati ispratiti rast troškova proizvodnje, dodao je Rakić.

Obzirom da bilježimo padove kapaciteta i da se znatno manje useljava farmi ništa nije nemoguće, smatra Miličić.

Iz Udrugeperadara izrazili su nadu da će nadležni riješiti i problem prekomjernog uvoza pilećeg mesa koji je za 1.000 tona veći nego ranijih godina, a posebno uvoz smrznutog filea iz Turske koji se, umjesto za preradu, prodaje kao svježi proizvod kupcima.

Vlada FBiH ograničila cijenu peleta

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.