Pepić: Dodik igra na emocije – pretjerano je govoriti o državi RS

Ivan Pepić, bloger Večernjeg lista i portala poskok.info, komentirao je za HRT-ovu emisiju Studio 4 izjavu Milorada Dodika da će i dalje nastaviti jačati autonomiju Republike Srpske.

Iskreno, mislim da je sve ovo provokacija. Vidjeli samo da Dodik posljednjih mjeseci provodi retoričku agresivnu politiku prema institucijama BiH i prema društvu BiH općenito – takva je retorika već nekoliko godina na snazi. Možda je pravo pitanje zašto je to tako? On je došao potkraj 90-ih godina, poduprla ga je međunarodna zajednica i institucije zapadnih zemalja stale su uz njega i on se počeo mijenjati – došlo je do promjena koje su utjecale na sam sustav, na politički sustav u BiH i to nije bilo prihvatljivo političkim elitama u Republici Srpskoj, rekao je Pepić.

Dodikove namjere su takve da takvom retorikom želi ublažiti centralističku politiku, no to djeluje dekonstruktivno. Morao bi ublažiti retoriku i poklušati ponovno ući u retoriku s bivšim partnerima kako bi se strasti smirile jer država možda neće uspjeti u ovakvom obliku, dodao je Pepić.

Na pitanje koliko je zbog navodne potpore Rusije realno da će Dodik ostvariti svoje prijetnje, Pepić misli da je pretjerano govoriti o državi Republici Srpskoj – ona imaju možda elemente državnosti i zato na neki način mnogi strahuju zbog toga, no tu je riječ o entitetu i mislim da nitko od glavnih aktera, glavnih država ne bi podupro neovisnost Republike Srpske. Dodik vrlo vjerojatno to zna i u sukobu je sa svojim partnerima zbog toga. To je i dalje entitet i vrlo vjerojatno neće ni postati država, međutim, Dodik igra na emotivnu politiku, dodao je.

Video pogledajte OVDJE.

(HRT.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.