Peović: “Hrvatska papagajski ponavlja stavove SAD-a i EU”

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu Republike Katarina Peović ocijenila je kako priznavanje Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele pokazuje da Hrvatska nema vlastitu vanjsku politiku već papagajski ponavlja stavove SAD-a i EU-a.

Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je izvijestilo da podržava Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, kako bi u tom svojstvu proveo predsjedničke izbore kao dio rješenja političke krize u toj zemlji. Guaidó se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom nakon što je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro odbio raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora, a priznalo ga je 40-ak zemalja na čelu sa SAD-om.

SAD i EU podržavaju državni udar i nasilnu i nedemokratsku promjenu vlasti u Venezueli, priznajući za predsjednika Juana Guaidóa, koji nema nikakvog izbornog legitimiteta i protivno svim venezuelanskim i međunarodnim zakonima, izjavila je Peović na konferenciji za novinare pred Ministarstvom vanjskih poslova.

Hrvatska je time pokazala kako nema vlastitu vanjsku politiku već slijedi odluke SAD-a i EU-a.

U situaciji kada je nacija podijeljena, ne može se svrgavati demokratski izabranog predsjednika na takav način, poručila je Peović ustvrdivši da se radi o klasičnoj američkoj politici intervencionizma, koju Hrvatska ne bi trebala slijediti.

Stanovnici Venezuele imaju pravo sami odlučiti kakvu politiku žele

Indikativno je, smatra Peović, što se ni aktualna hrvatska predsjednica niti predsjednički kandidati nisu očitovali o tom pitanju, a trebali bi jer predsjednik Republike ima ulogu sukreatora vanjske politike s Vladom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije se očitovala jer ima neka preča posla. To je klasična politika predsjednice i Hrvatske koja je sluganska, papagajski ponavljamo stavove EU-a i SAD-a, kazala je Peović.

Odnos Hrvatske i drugih zemalja prema Venezueli je načelno pitanje jer stanovnici Venezuele moraju imati pravo sami odlučiti kakvu politiku žele u svojoj zemlji.

To nije pitanje o kojem bi trebali odlučivati Donald Trump i američka elita, Amerikancima je ovo već 68. pokušaj državnog udara u drugim zemljama od 1945., rekla je Peović dodavši da Venezuela, iako ima ozbiljnih problema, nije najgora zemlja na svijetu.

(Hina)

1 komentar

  • Gdje samo ovu nađoše. Svi se upregli produžiti Kolindi mandat, i ovi slijeve scene i ovi s lijevo lijeve političke scene. Šteta što RH nema desnicu i što je sakata.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.