Pekari u BiH neće sniziti cijenu kruha

Pekari u Federaciji BiH tvrde kako je cijena pšenice i brašna pala, dok pekari u RS kažu da je brašno poskupjelo u protekla tri mjeseca.

Tvrdnje iz FBiH su začuđujuće s obzirom na to da je kilogram brašna u FBiH skuplji za skoro 0,30 KM u odnosu na cijenu brašna za pekare u RS. U Federaciji brašno u pekarskoj industriji košta 0,87 KM, a u RS 0,59 KM.

Iako je Udruženje potrošača BiH dalo preporuku proizvođačima kruha da snize cijene, to se neće dogoditi, jer, kako navode proizvođači, ide sušno razdoblje, a riznice države, kada su u pitanju robne rezerve, su prazne.

Mujo Poričanin, najstariji pekar u Sarajevu i član Udruženja pekara FBiH, ističe da brašno jeste pojeftinilo, ali da se kruh ne pravi samo od brašna, te da je tu udio brašna 40 posto.

“Cijena brašna u marketima je proteklih godina varirala od 0,60 do 1,05 KM. Ne zaboravite da građani i na kruh plaćaju 17 posto PDV-a. Znači, kruh nije skup”, rekao je Poričanin.

Saša Trivić, predsjednik Pekarske industrije RS i direktor firme “Krajinaklas”, ističe da je brašno poskupjelo, te da Udruženje potrošača BiH nema dobre informacije.

“Cijena kruha je realna. Neće doći do sniženja cijena kruha”, poručio je Trivić.

Međutim, neki proizvođači u Sarajevu samoinicijativno su snizili cijene kruha.

Iz “Aspeka”, proizvođača kruha u Sarajevu, kažu da su oni prije dva tjedna na tržište izbacili kruh od 350 grama po cijeni od 0,50 KM, te da se ovaj proizvod može kupiti u svim većim trgovinama u sarajevskoj županiji.

“Nažalost, još nismo zadovoljni prodajom, jer više građani kupuju kruh od 450 grama, koji košta jednu KM, iako je ovaj od 0,50 KM uvijek svjež jer ga dva puta u danu isporučujemo”, kažu iz “Aspeka”.

Kako ističu u Savezu udruženja potrošača BiH, u proteklom razdoblju pekari su imali priliku kupiti brašno po nižim cijenama, ali su zadržali visoku cijenu kruha.

“Ova cijena kruha formirana je u veljači prošle godine kada su cijene pšenice bile veoma visoke. Nabavka pšenice je u proteklom razdoblju bila dosta povoljnija i mi se nadamo da će mlinsko-prerađivačka industrija ovu akumulaciju dobiti iskoristiti za ugovaranje kupovine pšenice na zeleno, dakle unaprijed, kako bi u budućnosti mogli sniziti cijenu kruha”, poručuju iz ovog udruženja.

Mesud Lakota, tajnik Udruženja potrošača KS i FBiH, kaže da je najveći problem to što u BiH nema robnih rezervi, te da nitko proizvođačima i prodavcima ne može narediti kakve će cijene formirati zbog zakona koji dozvoljava slobodno formiranje cijena.

(Nezavisne.com)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.