Pekar s Hvara koji prodaje pizzu za 130 maraka: Nije to pljačka

Hrvatski novinari posjetili su pekaru na Hvaru čiji je vlasnik Tom Lekaj a u kojoj pizza košta 500 kuna ili 130 maraka.

Međutim nisu razgovarali s Tomom Lekajem nego njegovim bratom Marjanom.

Zovu li novinari, u čemu je baza s tim pizzama?

Nije ti to tajna, znaš. Ni baza, isto ti kažem. To ti je stara cijena, pa to svatko zna, kaže Marjan za Slobodnu Dalmaciju.

Čekaj, kako sad stara cijena?

Tako, brate. Naš cjenik ima, lijepo piše sve. Ima i skuplje. Vidiš, jumbo pizza margarita – 320 kuna, jumbo peperoni – 400, a imaš i ovaj jumbo hvarmix, samo ona ti dođe 480 kuna. Idu razni ovi dodaci gore. Odlična pizza, hoćeš probati?

Pa kako može pizza u pekari 500 kuna?

Lijepo, može, takav mi imamo biznis plan. Ovaj poslovni model naš. Cijene slobodno formiraš ti. Ima do mene metar odmah druga pekara i pizza je po 30 kuna. Onaj komad, znaš, pizza cut se zove. A sto metara dalje još drugi lokal i manja cijena – 15 kuna. Ili 20. Znaš, svaki čovjek može birati, neki biraju svaki put nešto drugo.

Pa je li to onda pljačka?

Zašto ti to kažeš?! Nije ti to pljačka. Imaš izbor da jedeš. I različite cijene. Mi smo u startu imali najskuplje odmah. Ako je bilo 30 kuna pizza, kod mene je duplo. I nikad problema nije bilo. Dobro, hajde, možda dva posto nekad. Naši ljudi, neki. Žene. Kaže on, zvat ću policiju. Pa što ima policija s pizzama?! A ti zovi kad hoćeš. Možeš ti i u fini restoran ići.

I kako ide?

Ha-ha-ha, pa nismo još zatvorili, kako da ti kažem..

A što najbolje ide?

Najbolje na komade. Podijeliš pizzu na osam komada, znaš, pa svaki od 40 do 60 kuna.

Kad najviše prodate, pred zoru?

Neee, kad se vraćaju s plaže. Popodne, oko šest sati. I ujutro. Oko deset. Idu na more. Pa ne može  se jedan kroasan cijeli dan jesti. Inače, radimo non-stop, 24 sata.

Tko najviše kupuje?

Stranci, 97 posto. Ajde, 95 posto. Mladi i stari, ali više mladi. Znaju sve. Prije dva dana, vidiš ova dva računa u mobitelu, čovjek s broda kupio je 15-20 jumbo pizza.

Koliko?

Najprije 15, onda za dva sata još dođe po pet komada. Ali kao pizza cut, znaš. Sad ću da ti kažem: prvi račun 4900, drugi 2400 kuna.

Koliko to?!

Sad sam ti rekao, tebi: sve skupa 7300 kuna. Evo pa gledaj sam u mobitelu. A još dva dana prije naručio isti taj za 3500 kuna. Nema problema. Primamo gotovinu i kartice. Fiskalni račun, cjenik, sve se zna.

I nitko se ne buni. Možda neki iz Hrvatske koji nisu znali. A svi znaju, uvijek sam imao najskuplje. Pa inače je sve skuplje na Hvaru. Znaš da uvijek bude i popust neki za naše ljude. Prije nisam dao, onda sam dao. Je**ga, za naše sezonce i osoblje po Hvaru, da ne jedu oni baš za 500. Ne može toliko radnik platiti meni.

A kakve su noćne cijene?

Ono prije što smo rekli, bile su po danu. Ako je 400 kuna od šest do šest, onda iza šest je 480, kako da ti kažem?

Koja to, peperoni?

Peperoni, peperoni…

A ovaj noćni hvarmix?

Preko 500. Ali ima se tu jesti dosta, znaš, nije da nema. Dvojica ne mogu pojesti. Treba ih više doći i jesti jedan jumbo.

Ima li muke s osobljem?

A to nema. Imaju kod nas dvije žene, peku nama od 2014. godine.

Kakve su im plaće?

Ne mogu ti to reći. Ali predobre plaće imaju obje. Imaju i jesti kuhano. Spavaju u stanu u apartmanu gore. A sve skupa imamo 10 ili 15 radnika, nisam siguran sada.

Koliko pekara imate?

Ovu jednu. Skoro 25 godina na Hvaru smo, ali iz Prizrena mi smo. Kosovo. Djed je imao pekaru 1930. godine u Prizrenu. Ja sam dolje rođen isto.

Radite li zimi?

Ne radimo. Isto i 95 posto lokala se zatvori. Dođu kiše, znaš, nema nitko više…

(www.jabuka.tv | Foto: Nikola Vilić/Cropix)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.