Pazite što kupujute: Pola dječjih hodalica neispravno

Agencija za nadzor nad tržištem BiH (ANNT BiH) i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH su završili zajednički projekt nadzora ručnih motornih škara za živu ogradu. Tim se pokazalo da je 50 posto ispitanih motornih škara koje se prodaju neispravno.

Sigurnost

”Ovaj projekt je jedan od dva projekta nadzora proizvoda obuhvaćenih naredbom o sigurnosti strojeva, koji su Agencija i mjerodavne inspekcije provele u 2014. godini. Cilj projekta je bio utvrditi jesu li ručne motorne škare za živicu koje se stavljaju na tržište BiH, sigurne za korištenje od potrošača”, priopćeno je iz ANNT-a BiH.

Obavljeno je ukupno devet inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolirano osam različitih tipova ručnih motornih škara. Kako se dodaje, inspektori su izvršili administrativnu i vizualnu kontrolu određenih sigurnosnih zahtjeva neposrednim opažanjem i mjerenjem, što je bila osnova za utvrđivanje sukladnosti stroja te poduzimanje mjera na osnovi toga.

Prema ukupnoj inspekcijskoj kontroli za proaktivni nadzor ručnih motornih škara za živicu, inspektori su utvrdili da četiri kontrolirana tipa proizvoda (50 posto) ne ispunjavaju zahtjeve naredbe o sigurnosti strojeva, stoji u priopćenju. Iz navedene Agencije dodaju kako su mjerodavna inspekcijska tijela entiteta i Distrikta za nesukladna četiri tipa proizvoda poslovnim subjektima naložili mjere privremenog povlačenja proizvoda s tržišta do otklanjanja nesukladnosti.

Ukupno je izvršeno usklađivanje 76 proizvoda (komada) motornih škara za živicu s naredbom, dok nije bilo proizvoda koji su povučeni s tržišta, tvrde u Agenciji.

Druge kontrole

U posljednje vrijeme Agencija je završila i projekt nadzora dječjih hodalica, a u cilju da se utvrdi je li se poboljšala situacija na bh. tržištu u pogledu sigurnosti hodalica, u odnosu na rezultate nadzora od prije dvije godine.

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sedam od 11 ispitanih hodalica (64 posto) ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN 1273:2010. Ovih sedam modela dječjih hodalica, u količini od 235 komada, povučeno je s tržišta i uništeno jer predstavljaju ozbiljan rizika za sigurnost djece.

Osim toga, na tri modela dječjih hodalica, u količini od 61 komada, poslovni subjekti su otklonili administrativne nesukladnosti, dragovoljno ili po nalogu mjerodavnih inspekcijskih tijela, rezultati su nadzora. U Agenciji je zaključeno da se stanje na bh. tržištu u pogledu sigurnosti hodalica nije poboljšalo.

(Dnevni list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.