Pazite na UV zrake i tijekom proljeća, ne samo ljeti

Liječnici upozoravaju na to da i proljetno, a ne samo “ljetno sunce” može negativno utjecati na kožu ukoliko se koža ne zaštiti na adekvatan način, javlja agencija Anadolija.

Profesorica s fakulteta Sveučilište 18. ožujak u Canakkaleu (COMU) doktorica Zerrin Ogretmen je kazala kako ultraljubičaste zrake (UV) nisu štetne samo tijekom ljeta već se od njih treba zaštiti i tijekom proljeća, odnosno tijekom cijele godine.

UVA zrake su, kako ona kaže, nazočne tijekom cijele godine i mogu utjecati čak i na osobe koje sjede uz prozor na osunčanoj strani.

”UVB zrake pojavljuju se obično tijekom ljeta. No, od proljeća osjećamo njihov utjecaj. UVA i UVB zrake su kancerogene. Istovremeno UVA zrake stvaraju i pigmentne fleke. Zbog toga je potrebno uvijek se štititi od sunca. Nije pravilno misliti da nema sunca tijekom oblačnih dana”, rekla je Ogretmen i dodala kako svjetlosne zrake koje isijava sunce uvijek dospijevaju na zemlju, čak i kada vrijeme nije sunčano.

Kako ona ističe, sunčeve zrake imaju prednosti i nedostataka, a nedostaci su između ostalog to što mogu izazvati pigmentne fleke, rak kože kao i druge kožne bolesti. Profesorica je kao zaštitu preporučila smanjen boravak na suncu, korištenje preparata za zaštitu od sunca, širu odjeću, kao i kape ili šešire.

Pored toga, ona je upozorila da prilikom izbora preparata za zaštitu od sunca treba birati one preparate koji ne sadrže kancerogene tvari, odnosno da takve preparate treba pažljivo birati kako se ne bi izazvala alergija ili tome slično, javlja agencija Anadolija.

”Prilikom biranja preparata potrebno je poznavati svoj tip kože i prema tome uzimati preparat”, naglasila je Ogretmen i dodala kako je i pravilna ishrana izuzetno važna za zdravu kožu, te da je potrebno u prikladnim količinama konzumirati voće i povrće.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Svakog proljeća (s prvim sunčanim danima), svake godine na portalima i u novinama kreće serija napisa o štetnosti sunca za oči i kožu. To nas optička i kozmetička industrija bombardiraju (polu)informacijama i ispiru nam mozak za vlastite probitke. Ne kažem da se ne treba zaštiti, i oči i kožu, ali brate pretjeruju. Da je sunce tako štetno kao što govore, dosad bih stradao 100 puta, koliko sam samo puta “izgorio”, “ogulio se”…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.