Pavlović: U HNŽ bolja situacija, pad broja zaraženih, ali i hospitaliziranih

Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) bilježi bolju situaciju kad je u pitanju Covid-19 nego proteklih tjedana, a brojke svjedoče da je zabilježen manji broj i zaraženih i hospitaliziranih osoba.

Pokazatelji govore da smo prije dva mjeseca u našoj županiji imali jako stabilnu situaciju, s niskom incidencom, malim brojem zaraženih i hospitaliziranih. Nakon toga, uslijedila su tri tjedna vrlo ubrzanog rasta zaraženih i hospitaliziranih, zbog čega je Vlada, na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, 18. ožujka donijela Odluku o pooštravanju mjera (ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, zabrana organiziranja “žive” glazbe…), izjavio je za Fenu glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada socijalne skrbi HNŽ-a Pero Pavlović.

Dodao je kako je evidentno da su donesene mjere dale rezultata i, u konačnici, u posljednja dva tjedna, dovele do pada broja novozaraženih i hospitaliziranih.

Ako ove pokazatelje gledamo kroz postotke, razvidno je da smo pretprošli tjedan imali 18 % manje zaraženih u odnosu na tjedan prije, a u tjednu iza nas pad od dodatnih 19 %. Isto vrijedi i za broj hospitaliziranih koji je u pretprošlom tjednu manji za 9 % u odnosu na tjedan prije, a u tjednu iza nas i za dodatnih 16 %, kazao je Pavlović.

Po njegovim riječima, mjere koje su u ovom trenutku na snazi u HNŽ-u, kao i odgovorno ponašanje građana, daju konkretne rezultate.

Budući da se proteklih nekoliko tjedana HNŽ potencirala kao jedno od najugroženijih žarišta ne samo u BiH, nego i šire, ovi pokazatelji ohrabruju i oni popravljaju ukupni dojam o stanju u Županiji kada je u pitanju pandemija koronavirusa, ocijenio je Pavlović.

Dodao je kako očekuju da će takav trend biti nastavljen te pozvao sve građane da ustraju s odgovornim ponašanjem i poštivanjem protuepidemioloških mjera dok su god one na snazi, kako bi se ovaj ohrabrujući trend nastavio.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva predlaže produženje mjera: “Najteže je u Hercegovini”

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.