Parlament odbio Johnsonov prijedlog za prijevremene izbore

Zastupnici u britanskom parlamentu odbili su u ponedjeljak navečer prijedlog premijera Borisa Johnsona o održavanju prijevremenih izbora 12. prosinca, javlja Reuters i dodaje da Johnson nije uspio skupiti neophodnu dvotrećinsku većinu glasova.

Da bi prijedlog o novim izborima prošao, konzervativnom premijeru bile su potrebne su dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa, no dobio je potporu samo 299 zastupnika.

Johnson je najavio da će ponovo pokušati u parlamentu osigurati da se izbori održe u prosincu podnošenjem prijedloga zakona za koji je potrebna relativna većina od 320 zastupničkih glasova. Time bi zaobišao pravila uvedena 2011. prilikom izmjena izbornog zakona. Prije toga razdoblja premijer je imao puno veće slobode glede sazivanja prijevremenih izbora bez konzultiranja parlamenta.

Britanskom premijeru ovo je bio treći pokušaj da sazove prijevremene izbore. Prva dva pokušaja su propala u rujnu, jer su njegovi politički protivnici spriječili Johnsona u nakani da provede brexit i bez sporazuma.

Europska unija ranije jučer prihvatila je odgodu brexita do 31. siječnja, a Johnson je potom pismo obavijestio Bruxelles da prihvaća tu odgodu te istovremeno zatražio od EU-a da jasno stavi na znanje da neće biti daljnjih odgoda “razvoda” iza spomenutog datuma.

Boris Johnson prihvatio odgodu Brexita

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.