Parlament iskoristio ‘rupu’ i kupio dva ‘obična’ Passata

Tajništvo Parlamentarne skupštine BiH kupilo je od kompanije Jelić auto iz Mostara dva nova službena Passata, iskoristivši to što na razini BiH još nisu usvojeni pravilnici koji predviđaju znatne uštede i racionalizaciju troškova u državnim institucijama.

Kako su objavile Nezavisne novine, ugovor s mostarskom auto-kućom sklopljen je krajem prošle godine, a vozila su u paketu plaćena oko 96.000 KM što je potvrdio i Ferid Buljubašić, tajnik Zajedničke službe i član Kolegija Tajništva parlamenta.

Nedovoljno 12 luksuznih vozila

Buljubašić podsjeća da Tajništvo u svom voznom parku posjeduje ukupno 12 luksuznih vozila i kombi, od čega je šest namijenjeno za članove Kolegija oba doma Parlamenta BiH, a preostalih šest i kombi za gostujuća izaslanstva, međunarodne aktivnosti, razna povjerenstva, parlamentarce, te druge potrebe.

“Tek trebaju biti donesene odluke o racionalizaciji troškova. Što se tiče motornih vozila, bit će točno određeno koju će klasu moći nabavljati i koristiti određeni nositelj dužnosti i pod kojim uvjetima”, ističe Buljubašić.

Na pitanje otkud potreba za dva nova vozila, Buljubašić ističe kako su ona kupljena nakon što su nedavno prodali dva Passata stara po 20 godina.

Najobičniji Passati

“To su najobičniji Passati, bez dodatne opreme”, zaključuje on.

Iz Službe za informiranje državnog parlamenta Nezavisnim novinama su rekli kako su vozila kupljena “za potrebe obavljanja redovnih djelatnosti”, te da se ne kupuju ciljano “za potrebe pojedinaca, klubova i kabineta”.

“U pitanju su vozila marke VW Passat, ukupne vrijednosti 95.659,20 KM, pri čemu treba imati u vidu da je dio ovih sredstava osiguran prodajom dva dotrajala vozila ukupne vrijednosti 17.508 KM. Nabavka predstavlja realizaciju stavki iz proračuna institucija i međunarodnih obveza BiH za 2013. godinu i izvršena je u okviru obnavljanja dotrajalih osnovnih sredstava radi obavljanja osnovnih funkcija Parlamenta BiH”, ističu iz Službe za informiranje.

Nezavisne novine podsjećaju kako je Ministarstvo financija BiH još u studenom 2012. godine izradilo je Pravilnik o načinu korištenja službenih vozila, a u travnju i kolovozu prošle godine i pravilnike o korištenju službenih mobitela i sredstava za reprezentaciju. Iz pravilnika je, zbog vlastitih pravila, izuzet Parlament BiH. Međutim, njihovo usvajanje nikada nije izglasano u Vijeću ministara BiH, iako je u međuvremenu usvojen proračun BiH za 2014. godinu.

Gdje je rupa?

Iz Ministarstva financija i trezora BiH ranije su pojasnili kako bi, osim višemilijunskih ušteda i provođenja preporuka revizije, primjenom novih pravilnika bio ispoštovan i zaključak samog parlamenta BiH u vezi s usvajanjem novih zakonskih rješenja o pravima i dužnostima članova Vijeća ministara.

“Nakon ušteda realiziranih u proračunima za 2012. i 2013. godinu od oko 110 milijuna KM, ostvarenim smanjenjem plaća, naknada, toplog obroka, dnevnica i regresa, primjenom ovih pravilnika dodatno bi bili smanjeni troškovi u institucijama BiH”, izjavila je tada Nataša Krsman, glasnogovornica Ministarstva financija.

Samim zaživljavanjem ovih pravilnika, naime, godišnje uštede u proračunu BiH iznosile bi između osam i devet milijuna KM, od čega samo na vozilima do šest milijuna. Isto tako, broj službenih vozila u institucijama BiH bio bi smanjen za 160, ali bi bilo definirano i pet kategorija vozila i dužnosnika koji ih mogu nabavljati i koristiti.

Iako je Zajedničko administrativno povjerenstvo Parlamenta BiH mjesecima radilo na vlastitom sličnom dokumentu, a sam Buljubašić najavio donošenje ovog akta do kraja prošle godine, to se nije dogodilo, jer parlament čeka prvi potez Vijeća ministara BiH “kako bi se prilagodili”. (Bljesak.info) 

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.