Papa zatražio oprost zbog zlostavljanja u kanadskim školama

Papa Franjo u četvrtak je zatražio oprost za seksualno zlostavljanje domodačke djece u kanadskim školama.

Takvo što su vodili katolički redovi u toj zemlji, dok su otvaranje te bolne teme tijekom posjeta isprike Kanadi očekivale su brojne žrtve tog sistema.

Papa je to rekao na večernjoj misi sa svećenicima i časnim sestrama u katedrali u Quebecu te istaknuo da je crkva u Kanadi na novom putu nakon što je bila “devastirana od zla kojeg su počinili i neki njezini sinovi i kćeri”.

Posebno tu mislim na seksualno zlostavljanje maloljetnika i ranjivih skupina, na skandal koji zahtjeva čvrstu akciju i predstavlja snažnu obvezu, rekao je papa tijekom pretposljednjeg dana svoga posjeta Kanadi.

Zajedno s vama, želio bih još jednom zatražiti oprost od svih žrtava. Bol i sram koji osjećamo mora postati prilika za razgovor: nikad više!, istaknuo je.

To je prvi put da je poglavar Katoličke crkve spomenuo seksualno zlostavljanje u kanadskim školama, u koje je između 1870. i 1996. dovedeno više od 150 tisuća domorodačke djece, koje je tako bilo odvojeno od svojih obitelji.

Djeca su bila izgladnjivana i fizički zlostavljana zbog govorenja na materinjem jeziku, a mnogi od njih bili su i seksualno zlostavljani unutar sistema koji je kanadska Komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

To je priznanje došlo nakon što je papa Franjo u ponedjeljak izrekao povijesnu ispriku u kanadskom gradu Maskwacis, na mjestu na kojemu su bile dvije bivše škole. Papa je ulogu Crkve u tim školama, kao i prisilnu kulturnu asimilaciju, nazvao “žalosnim zlom” i “katastrofalnom pogreškom”.

Iako je papina isprika izazvala snažne osjećaje i pohvale kao prvi korak pomirenja, također je doživjela kritike od strane žrtava tog sistema koji smatraju da je podbacio u odnosu na njihova očekivanja. Među ostalim, bili su mu zamjerili što nije spomenuo seksualno zlostavljanje u svojoj tadašnjoj isprici.

Papa je ranije u četvrtak izrekao svoje dosad najsnažnije stavove o kolektivnoj pogrešci Katoličke crkve nad zlostavljanjem u školama za domorodačku djecu.

Suočavajući se sa skandaloznim zlom i Kristovim tijelom ranjenim u mesu naše domorodačke braće i sestara, i mi smo doživjeli duboku užasnutost, i mi osjećamo teret tog neuspjeha, rekao je papa.

Na misi koja se u četvrtak održala u katedrali koja je ujedno i najstarije katoličko svetište u Sjevernoj Americi, tri četvrtine od ukupno 1.400 sjedećih mjesta dodijeljene su žrtvama i bivšim polaznicima rezidencijalnih škola te drugim domorocima, dok su ostali misu pratili putem velikih ekrana ispred katedrale, piše Večernji.hr.

Ured kanadskog premijera Justina Trudeaua priopćio je kako je jedna od tema sastanka između njega i pape u srijedu, bila i potreba da Katolička crkva poduzme “konkretne poteze kako bi vratila domorodačke rukotvorine, omogućila pristup dokumentima rezidencijalnih škola, kao i da progovori o doktrini otkrića i osigura pravdu za preživjele žrtve”.

(www.jabuka.tv)