Papa u Budimpešti: Antisemitizam u Europi fitilj koji se mora ugasiti

Papa Franjo, koji se u nedjelju nakratko sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na početku višesatnog posjeta Budimpešti, rekao je da u Europi treba ugasiti fitilj antisemitizma na sastanku s predstavnicima židovske zajednice.

Najbolji način da se taj upaljač deaktivira je raditi zajedno na pozitivan način, promicati bratstvo, rekao je Papa na susretu s predstavnicima kršćanskih i židovskih zajednica Mađarske.

Odmah po dolasku u Budimpeštu Papa je 40 minuta razgovarao s premijerom Orbanom iza zatvorenih vrata.

S tog susreta zasad je objavljena jedino fotografija koju je Orban podijelio na Facebooku, javlja agencija dpa, a poslije je Vatikan objavio priopćenje u kojem stoji da su papa Franjo i premijer Orban razgovarali o ulozi Crkve u Mađarskoj te o zaštiti okoliša.

Velik zagovornik međuvjerskog dijaloga, Franjo je odao počast tim vjerskim zajednicama jer “su srušile zidove podjele” i radile zajedno na “promjeni stajališta”.

Židovi i kršćani, vi više ne želite jedni u drugima vidjeti stranca, već prijatelja; ne više protivnika nego brata, rekao je Papa.

Podsjetio je na tragičnu sudbinu mađarskog pjesnika Miklosa Radnotija kojega su 1944. ubile mađarske milicije.

Odnosi između katolika i židova poboljšali su se zahvaljujući dokumentu II. vatikanskog cocdila “Nostra Aetate” iz 1965. kojim se konačno zagovara poštivanje judaizma. Stoljećima je židovsko porijeklo Isusa bilo skrivano, a Židovi predstavljani kao bogoubilački narod.

Papa Franjo je u 2019. izrazio zabrinutost zbog novih protusemitskih napada u nizu zemalja. Takvih napada pošteđena je židovska zajednica u Mađarskoj, najveća u središnjoj Europi s nekih 100.000 članova.

Mađarski premijer, suverenist Vikor Orban, koji sebe predstavlja kao europski bedem od “muslimanske invazije”, nastoji predstaviti Mađarsku kao sigurno mjesto za Židove.

Njegova vlada je službeno proglasila “nultu stopu tolerancije” prema antisemitskim napadima te ističe ulaganja u obnovu i održavanje brojnih sinagoga i židovskih groblja

No istodobno je Orban orkestrirao napade na američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla George Sorosa, u čemu Svjetski židovski kongres vidi antisemitske naglaske, piše agencija France presse.

Osim toga, Orban je kritiziran da želi rehabilitirati lik mađarskog čelnika između dva rata, Miklosa Horthyja, koji je bio saveznik nacističkog režima sve do 1944.

Inauguracija 2014. spomenika koji predstavlja Mađarsku kao žrtvu nacizma i kontroverznog muzeja Holokausta, čije se otvaranje odgađa godinama, također bude strahove od povijesnog revizionizma.

Oko 600.000 mađarskih židova ubijeno je u nacističkim logorima, deportirano u nekoliko mjeseci uz suradnju mađarske vlade i policije.

Godine 1920., Mađarska je dobila prvi antisemitski zakon u Europi, na poticaj Horthyja koji je postao Hitlerov saveznik.

Papin neobično kratak posjet Budimpešti prije odlaska u Slovačku gdje će boraviti tri dana, mediji naklonjeni premijeru Orbanu nazivaju poniženjem za Mađarsku.

Za susreta dvojice čelnika nije bilo televizijskih kamera niti fotografija prije početka razgovora, napominje Reuters.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • slusaj ti balijo. vratiti cete Bosnu i pomoci da se ugura u ovu polovicu Hrvatske. nitko se nece ljutiti. dobri ste vi..

  • Nije Orban napao Sorosa nego Soros Mađarsku odnosno Evropu. Uostalom javna je tajna da je Soros radio za naciste u vrijeme drugog svjetskog rata. Ako Soros ima pare, ne znači da može kršit zakone države Mađarske.

  • Za razliku od Hrvata i Srba, Mađari nisu izručivali svoje Židove Hitleru. Ipak su Njemci u maju 1944. okupirali Mađarsku i postavili za kancelara Mađarske Srbina Dimitrija Stojakovića, koji je organizirao deportacije, tako da je ubijeno preko pola miliona mađarskih Židova.

  • Znaci Papa otisao braniti Sorosa pod izgovorom antisemitizma. Papa nije EU da mora provoditi nekakve politicke sankcije, valjda ima u Madjarskoj dovoljno vjernika Koji Su zasluzili da ih Papa ne izbjegava. Papa Koji pred kamerama ljubi noge zatvorenicima izbjegava Orbana koji zeli zastiti djecu od prerane seksualizacije i nekontroliranog priljeva migranata. Papa Koji dopusta da se figura Pachamama unese u crkvu… Sumnjivo sve pomalo

  • Orban rasteze kartu preko Hrvatske. kako to moze biti dobra osoba, precjednik? saljemo mu takoder u kuverti da mu prc… mater. ajmo dalje. tko je slijedeci? lijevicari, sorosevci, masonerija, pokoji balija? svima njima. sta mi tu mozemo..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.