Papa poziva na borbu protiv dječjeg rada

Papa Franjo pozvao je u srijedu vlade da se bore protiv dječjeg rada, poručivši kako je užasno da djeca, koja bi se trebala igrati, rade ili skupljaju smeće na odlagalištima ne bi li nešto prodali.

Papa je na općoj audijenciji također govorio da su u brojnim zemljama ljudi eksploatirani u sklopu sive ekonomije te da rade bez povlastica i pravne zaštite.

Pomislimo na žrtve rada, na djecu koja su prisiljena raditi. To je strašno, rekao je.

Međunarodna organizacija rada, agencija UN-a, objavila je u izvješću prošle godine da je broj djece radnika porastao na oko 160 milijuna u svijetu u 2020.

Djeca koja su u dobi kada bi se trebala igrati prisiljena su raditi kao odrasli. Sjetimo se te djece, jadnih malih stvorenja koja kopaju po deponijima smeća tražeći nešto korisno za trgovinu ili prodaju, poručio je Papa u većinom improviziranom obraćanju.

U izvještaj Međunarodne organizacije rada, koji je izrađen u suradnji s UN-ovom agencijom za djecu UNICEF, navodi se da je po prvi puta u 20 godina, na početku pandemije, zaustavljen napredak po pitanju smanjenja dječjeg rada.

Papa je kazao da je nedostatak poslova “socijalna nepravda” te da, iako su donacije i potpora nezaposlenima važni oni ne daju čovjeku dostojanstvo.

Vlade moraju svakome dati mogućnost da zarađuju za kruh jer im to daje dostojanstvo, rekao je Papa.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada najviše djece radnika je u Africi, oko 72 milijuna, od kojih 43 posto obavlja opasan posao, prenosi Hina.

Franjo je na audijenciji zamolio za trenutak šutnje kako bi se sjetil nezaposlenih, žrtava industrijskih nesreća i onih koji su si oduzeli život nakon što su u pandemiji izgubili posao.

Papa Franjo iskrao se iz Vatikana i otišao kupiti CD

(www.jabuka.tv)17 komentara

 • Sta ima ”Katolici”, sta je rec pa vam ne valja ni Papa? A da, pa vi ste svakako pametniji i veci vjernici ovdje, sve znate ionako, sta vas briga.

 • Od odlaska Ivana Pavla mi nemamo Papu. Ovaj Papa radi sve a samo ne za dobrobit krscanstva i katolika…Samo jedna jaka karika u rukama globalisticke masonerije…

 • Koliko god zvucalo kao teorije zavjera, ne da mi ne mirise, nego mi smrducka pomalo.
  Ruku na srce, nema Ni Malo blagu ili simpaticnu facu, sjetite se samo Ivana Pavla II. Ovaj je za cjepiva, podjelu stada potice izjavama a zna koliku tezinu imaju njegove izjave, za Covid Pass je, ugl ne ulijeva Mi povjerenje i ne dozivljavam ga kao nekog duhovnika sa svijetlom aurom, nema taj respekt Koji je imao Ivan Pavao, ovaj je previse politican, mislite da bi Ivan Pavao jednu zenu opalio po ruci kao Sto je ovaj bez obzira kako Mu netko pristupio

  • Nema ti blagu ili simpaticnu facu? Kakve veze ima neciji izgled s bilo cime, kakva je tvoja? Covjek za cijepljenje kako bi se prekinula pandemija sto prije, spasili bespotrebno izgubljeni zivoti i vjeruje znanosti umjesto da politizira i daje dvosmislene izjave? Strasno, daj ga netko zaustavi jer je razuman covjek… Prevaspitaj ti sebe radije i svoju vjeru, Katolicima je nalozeno da slusaju poglavara Crkve, a ne da misle da znaju bolje od njega ili ga preispituju. Ovo sto ja vidim je problem to sto covjek ide rijesavati konkretne probleme, sto ima svoje ja, sto proziva korupciju, nepotizam i zlodjela u Crkvi, sto ne da pokvarenim biskupima i svecenicima koji su zaboravili svoj poziv mira. Udara na one koji su ionako licemjerni i pokvareni od sebe, a smatraju se nekakvim velikim ili vecim vjernicima (pa i od Pape ocito), pa naravno da im sve to smeta. Neka, i treba.

   • Aj fala bogu neki normalan komentar, ima jos nade…triba se molit za papa Franju, po mnogo ce mu najbolji papa do sada (krepajte avaxi)

    • Krepajte avaxi, sve si rekao, kad koljemo prvog necijepljenog?
     To o simpaticnosti je moj dojam, nije Fakt, tako Sam ga i opisao. Ne mogu povezat jednog duhovnjaka koji hoce udariti zenu po ruci koliko god ta zena koja ga je vukla bila i naporna. Osim toga pogledaj slucaj sa kipom Pachamamom, skandal prakticki, al u medijima nista. Meni tu nesto ne stima, pa afere sa kupovanjem nekretnina u Londonu od milodara… Nisu ni tamo svi presveti kao sto mi zamisljamo, ima tu svega vjv, al nije to za puk.

 • Široki je pun subotara koji hodaju od portala do portala i propovjedaju neka svoja evanđelja koja nemaju veze sa Katoličkom crkvom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.