Papa napao Trumpov prijedlog rješenja za Palestinu

Papa Franjo u nedjelju je upozorio na “nepravedna rješenja” izraelsko-palestinskog sukoba, kazavši da će ona biti samo uvod u nove krize, u očitoj referenci na bliskoistočni mirovni prijedlog Donalda Trumpa.

Franjo je te komentare iznio u Bariju, kamo je otputovao na sastanak biskupa svih zemalja sredozemnog bazena.

Sredozemnoj regiji trenutno prijeti izbijanje nestabilnosti i konflikta na Bliskom istoku i raznim zemljama sjeverne Afrike i između raznih etničkih, vjerskih i konfesionalnih skupina, rekao je Papa.

Ne možemo zanemariti još uvijek neriješen sukob između Izraelaca i Palestinaca, s opasnošću zbog nepravednih rješenja koja bi mogla biti uvod u nove krize, rekao je.

Među sudionicima bio je nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata, pod čiju jurisdikciju spadaju Izrael, palestinski teritoriji i Jordan.

Vjeruje se da je ovo prvi put da Papa, koji je često branio i palestinska prava i izraelsku potrebu za sigurnošću, javno govori o izraelsko-palestinskom sukobu otkad je Trump objavio plan 28. siječnja.

Planom se priznaje izraelska vlast u židovskim naseljima na Zapadnoj obali i zahtijeva da Palestinci ispune niz uvjeta za državu s glavnim gradom u selu na Zapadnoj obali istočno od Jeruzalema.

Premda je Trump izjavljivao da mu je cilj okončati desetljeća sukoba, njegov plan ide u korist Izraela, što je naglašeno palestinskom odsutnošću za vrijeme njegove objave u Bijeloj kući, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu stajao pored njega.

(Hina)


2 komentara

  • Dragi nas Papa Franjo dobro bi bilo da vas netko iskreno i tocno upozna i sa stanjem hrvata, katolika u BiH… Da se malo zauzmete i za nas, jer i nismo bas jednakopravni sa druga dva konstitutivna naroda…

    • Kršćanin ako nije progonjen nešto nije u redu,ta“ nama kršćanima je rečeno da ćemo biti progonjeni i ubijani ,mora se izdržati do kraja ,zbog vijenaca slave koji je spreman za Kristove vijerne.,to je velika čast ,BOG i Hrvati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.