Papa kleknuo i poljubio stopala ratnim vođama u Južnom Sudanu

Papa Franjo je u četvrtak, u nezabilježenoj gesti, kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali te ih pozvao da se ne vraćaju građanskom ratu.

Papa je kazao predsjedniku Salvi Kiiru, njegovom bivšem zamjeniku i vođi pobunjenika Rieku Macharu i trojici potpredsjednika da poštuju primirje koje su potpisali te da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva sljedećeg mjeseca.

Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo naprijed. Bit će dosta problema, no oni nas neće nadjačati. Riješite svoje probleme, kazao je papa Franjo.

Čelnici su bili šokirani gestom 82-godišnjeg Pape, koji je uz pomoć pomoćnika, kleknuo i poljubio cipele dvojici sukobljenih vođa i nekolicini drugih ljudi u prostoriji.

Papine riječi izgovorene su u kontekstu napetosti zbog državnog udara u susjednom Sudanu u četvrtak, koji bi mogao potkopati nestabilni mirovni sporazum koji je okončao petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.

Vatikan je okupio južnosudanske vođe na cjelodnevnoj molitvi i propovijedima u Papinoj rezidenciji, u pokušaju smanjivanja podjela između suprotstavljenih strana, mjesec dana uoči formiranja vlade nacionalnog jedinstva u ratom oštećenoj državi.

(Hina)


12 komentara

  • Neizvodi nista,svakom je papi bilo tesko vodit crkvu,ali ovom je naj teze jer su se zli duhovi uznemirili,zato molimo DUHA SVETOGA da bdije nad njim i da mu daje mudrost upravljanja,jer kusnje su velike.Sotona je pustila svoje pandze u sve sto je ljudsko i moralno da unisti.Papa Bog nekte blagoslovi i DuhSveti nekte vodi i upravi kako je naj bolje.

   4
   1
   • Mnogim papama je bilo teško i siguran sam da izabranog kardinali pitaju da li je u stanju biti papa, a mnoge su pape nakon izbora s Vatikanskog balkona pozdravili u ime Isusa okupljeno mnoštvo, a trenutačni papa reče buona sera i ostade živ. Ovaj čovjek meni najviše sliči na južnoameričkog komunistu (socijalistu), i ništa više.

    5
    4
    • Djavolja je lukavstina je ono sto govori da su istospolne zajednice ok,da je umj.opl. ok, da su abortusi ok. da je dobro radit nedj. ok. da je dobro nedavat radnicim placu ok. da u politici se moras slagat s jednoumljem itd.

     • A sjecas li se ti kad je ovaj isti papa primio u privatnu audijenciju dvije zene, od kojih je jedna podvrgnuta operaciji da postane musko, pa se naslikavali, a naravno da papa ni rijeci o nedajboze tom grijehu vec ih podrza samim svojim cinom i osmijehom?

      2
      1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.