Papa Ivan Pavao I. bit će proglašen blaženim

Papa Franjo će u nedjelju, 4. rujna, na misi na Trgu Svetog Petra proglasiti blaženim svog prethodnika Ivana Pavla I.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je planove za proglašenje blaženim pape Ivana Pavla I., koji je rođen kao Albino Luciani u sjevernotalijanskom gradu Forno di Canale (sada Canale d’Agordo) 17. listopada 1912. godine.

Papa Franjo predvodit će misu beatifikacije na Trgu Svetog Petra u nedjelju, 4. rujna.

Obred beatifikacije pročitat će biskup Renato Marangoni, zajedno s kardinalom Beniaminom Stellom, postulatorom za kauzu za kanonizaciju i Stefanijom Falascom, zamjenicom postulatora, prenosi Nedjelja.ba.

Tijekom beatifikacije tim postulatora dat će Svetom Ocu relikvijar s relikvijama novog blaženika, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda.

Uoči beatifikacije kardinal Angelo De Donatis predvodit će molitveno bdijenje u bazilici Sv. Ivana Lateranskog u subotu, 3. rujna. Generalni vikar Rimske biskupije bdijenje će slaviti u službenom sjedištu rimskoga biskupa – službu koju je Albino Luciani preuzeo 23. rujna 1978.

Nakon beatifikacije, misa će se 11. rujna služiti u rodnome gradu pape Ivana Pavla I. na području talijanske biskupije.

Nakon proglašenja blaženim, misa će se služiti 11. rujna u rodnom gradu novog blaženika, koji se nalazi na području biskupije Belluno-Feltre, javlja Vatican News.

Papinstvo Ivana Pavla I. bilo je najkraće u modernoj povijesti – sveukupno je trajalo 33 dana.  Bio je prvi papa koji je odabrao dvostruko ime, rekavši da je to učinio u čast svoja dva prethodnika: Ivana XXIII. i Pavla VI.

Bio je i posljednji u dugom nizu papa rođenih u Italiji, a koji je započeo s Klementom VII. 1523. godine. Svi su njegovi nasljednici – Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i Franjo – hvalili čovjeka poznatog kao „nasmijanog papu“.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.