Papa imenovao prvu ženu na upravljačku poziciju u najvažnijoj instituciji Vatikana

Papa Franjo imenovao je talijansku pravnicu kao prvu ženu na upravljačkoj poziciji u najvažnijoj instituciji Vatikana, Državnom tajništvu.

Franjo je u srijedu imenovao Francescu Di Giovanni, veteranku Vatikana koja 27 godina radi pri Svetoj stolici, kao podtajnika za multilateralna pitanja. Na toj poziciji ona će biti odgovorna za predvođenje odijelom koji koordinira odnose Svete stolice s Ujedinjenim nacijama i drugim međuvladinim organizacijama.

Franjo poziva da se ženama pruži veća uloga u donošenju odluka u Vatikanu i Katoličkoj crkvi u cjelini, iako nijedna žena ne predvodi vatikansku kongregaciju ili ostale bitne pozicije.

Takve liderske pozicije rezervirane su za svećenike, biskupe ili kardinale, a Franjo je zadržao crkveno učenje koje zabranjuje zaređenje žena.

Di Giovanni (66), izjavila je medijima bliskim Vatikanu da je Franjino imenovanje ukazalo na pažnju koju poklanja ženama, i složila se s papinom tvrdnjom da žene imaju određene sposobnosti kao mirovni pregovarači, posrednici i iscjelitelji.

Mislim da bi se činjenica što sam žena mogla pozitivno odraziti na taj zadatak, jer i žene imaju istu obdarenost kao i naše muške kolege, kazala je.

Nekolicina ostalih žena drži slične pozicije u vatikanskim strukturama, uključujući i položaj podtajnika vatikanske kongregacije vjerskog poretka i podtajnika vatikanskog ureda za laička pitanja.

Državno tajništvo najvažniji je, međutim, vatikanski ured, koordinirajući interni rad birokracije Svete stolice, kao i diplomatske odnose Vatikana s drugim zemljama, prenosi Associated Press.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.