Papa Franjo slavlje 80. rođendana započeo s beskućnicima

Papa Franjo u subotu slavi 80. rođendan, a tim povodom je najprije doručkovao s osam beskućnika i potom održao misu s kardinalima, izrazivši nadu u “plodonosnu i radosnu” starost.

“Riječ starost ružno zvuči i izaziva strah, ali starost žudi za mudrošću”, poručio je on desetinama kardinala na misi u papinskoj katedrali u Rimu, dodavši da je starost tiha, ali i plodonosna, prenosi AFP.

Prethodno je, rano jutros, “ćaskao” za doručkom sa svakim od svojih gostiju bez krova nad glavom – četvero Talijana, dvoje Rimljana, jednim Moldavcem i jednim Peruancem, podijelivši s njima argentinske kolače, priopćio je Vatikan.

Papi, podrijetlom iz Argentine, pristigle su rođendanske čestitke iz cijeloga svijeta, uključujući čestitku talijanskoga predsjednika Sergia Mattarelle koji mu je poručio da mu je “Italija zahvalna za neprestanu bliskost”.

Uz to, papina kancelarija puna je crteža djece iz čitavoga svijeta s rođendanskim porukama, napisao je na Twitteru Antonio Sparado, jezuitski teolog blizak vrhovnom poglavaru Rimokatoličke crkve.

Današnji dan će za papu biti pun radnih obaveza jer ima planirane sastanke, navodi francuska agencija, podsjećajući da je prethodnih godina papa svoj rođendan obilježavao dijeleći stotine vreća za spavanje beskućnicima u Rimu ili šaljući hranu u migrantski centar.

Ovo je četvrti rođendan koji bivši biskup iz Buenos Airesa proslavlja u skromnoj kući unutar vatikanskih zidova.

Prvi papa iz Latinske Amerike i prvi isusovac na čelu Katoličke crkve, poslije tri i pol godine na dužnosti, ne prestaje mijenjati Crkvu i kod nekih izaziva čuđenje, navodi “Deutsche welle”, dodajući da papa Franjo djeluje u “velikoj unutarnjoj neovisnosti”.

Iako se Katolička crkva stoljećima mijenjala, postupno i često pod pritiskom, ponekad i mudro, ipak je 13. ožujka 2013. godine, kada je Franjo postavljen na papinsku dužnost, bio početak revolucionarnoga razvitka, zaključuje njemački radio.

(Fena)
8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.