Papa Franjo prvi put zaplakao pred kamerama

Poglavar katoličke Crkve u posjeti je Albaniji gdje je na jednoj audijenciji prvi put u javnosti i pred kamerama, dirnut potresnim svjedočanstvom, zaplakao.

Sve se zbilo kada je don Ernest Simoni, 84-godišnji franjevački svećenik iz Albanije svjedočio o svom mučeništvu koje je doživio pod brutalnim komunističkim režimom. Franjevac je vrlo ponizno i bez dramatiziranja ispričao kako je bio uhićen 24. prosinca 1964. odmah nakon Ponoćke koju je predvodio te kako je proveo 27 godina u zatvoru tijekom kojih je iskusio svakakve patnje i torturu, prenosi Bitno.net.

Ispričao je kako mu je na ispitivanju, nekoliko mjeseci nakon uhićenja, jedan oficir rekao: „Objesit ćemo te kao narodnog neprijatelja jer si rekao ljudima da budu spremni umrijeti za Krista ako je potrebno.“ Zatim su ga mučili tjerajući ga da govori protiv Crkve. „Ali ja to nisam nikada htio činiti“, rekao je don Ernest ponizno. Rekao je da su mu zapešća tako čvrsto stisnuli lancima da mu je umalo srce prestalo kucati i da je skoro umro, „ali Bog je htio da nastavim živjeti“, rekao je zatim. Osudili su ga na smrt, ali nisu nikada izvršili kaznu.

Dok je svećenik pričao svoje potresno svjedočanstvo, u crkvi prepunoj kardinala, biskupa i vjernika, bio je potpuni muk. Nakon što je don Ernest završio svoje svjedočanstvo, okrenuo se prema papi i rekao mu: „Molim se Blaženoj Djevici Mariji za zagovor da ti Krist dadne život, zdravlje i snagu u vođenju velikog Božjeg stada – Kristove Crkve,” prenosi Bitno.net

Tada se uputio prema papi da mu poljubi ruku, ali se papa Franjo ustao i zagrlio svećenika koji je odmah zatim pred papom kliznuo na koljena. Ali papa ga je odlučno podigao, poljubio njegove ruke, i zagrlio ga ostavši dugo u tom zagrljaju. Zatim je papa naslonio svoju glavu na svećenikovu i zaplakao.

(www.jabuka.tv | Foto: L’Osservatore Romano)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.