Papa Franjo: Kulinarski i spolni užitak su ”jednostavno božanski”

Papa Franjo, kritičar “izvanjske pobožnosti” koja je gdjekad prevladavala unutar Crkve, rekao je da su kulinarski i spolni užitak “jednostavno božanski”, u knjizi razgovora koja je u srijedu izašla u Italiji.

Crkva je osudila neljudski, sirov i prost užitak, ali je uvijek prihvaćala ljudski, umjeren i moralan užitak, ocijenio je Sveti Otac odgovarajući na pitanja Carla Petrinija, talijanskog pisca i gastronoma.

Užitak dolazi izravno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski, ističe papa Franjo.

Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, kao što spolni užitak čini ljubav ljepšom i jamči produženje vrste, dodao je Papa rođen u Argentini.

On je potpuno suprotan licemjernom moralu koji ne priznaje pojam užitka i koji je postojao u povijesti Katoličke Crkve, što je pogrješno tumačenje kršćanske poruke.

Takvo je gledanje načinilo golemu štetu koja se i danas snažno osjeti u nekim slučajevima, požalio se.

Papa Franjo upozorava da se ne pokušava profitirati na pandemiji

Naprotiv, uživanje u hrani kao i spolni užitak dolaze od Boga, istaknuo je poglavar 1,3 milijarde katolika.

Papa je u odlomku knjige rekao da ga je oduševio film Babettina gozba kojega se radnja događa u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. stoljću. Raskošnu gozbu u filmu pripremila je francuska kuharica Babette koja je dobila na lutriji. Za mene je to himna kršćanskom milosrđu i ljubavi, ocijenio je Papa.

Knjigu koja obuhvaća tri razgovora (TerraFutura, razgovori s papom Franjom o ekologiji cjelovitosti) uredio je osnivač pokreta spore hrane koji je nastao u 80-im kao odgovor na brzu hranu.

U središtu knjige je socijalno gledanje pape Franje na ekologiju, izneseno i u njegovoj enciklici Hvaljen budi (Laudato Si) objavljenoj 2015. godine.

(Hina)


38 komentara

  • Razloka je sto zivotinja to nagonski radi a mi sa mozgom. I razlika je ako te odgoje nazadno kao sto si ti odgojen/na nema ti napretka sjeb….ali te u startu da je sve nakaradno sto je lijepo i od. Oga dato. U arapskim zemljama misle da je normalno zenu osakatit da nema nikakva osjecaja a ne uzitka u tim stvarima. Tu je razlika izmedju zivotinia i ljudi. Zivotinje ne sakate i ne-zanemaruju dar Bozji dok ljudi i neznalice ite kako.

   • Zivotinje se puste strastima pa poslije ubijaju nerodjene. Je li tako? Ili to rade ljudi? Umiru li zivotinje od prejedanja ili ljudi?

    • Bas si neznalica seks je iz strasti i pozude a vođenje ljubavi je sa srcem kao i kuhanje dati sve od sebe i ocima i nepcu velika razlika

     • U naslovu stoji “splolni uzitak” a ne “vodjenje ljubavi”. Hocete li se sad igrati oko definicije ? Uzivanje u hrani nije isto sto i kuhanje. Jos jedna mogucnost igre oko razlicitog tumacenja. Kao i sve od ovog pape. Namjerno pisem papa malim slovom jer nije zasluzio veliko P. Previse je posvecen prizemnim stvarima i daleko je od duhovnog vodje. Ratzinger je bio pravi Papa. I za razliku od ovog prevaranta bio je izabran legalno.

      • Ti nemas pojma, bolje ti je da sutis, nego da ovdje pokazujes svoje neznaje o vjeri i o Papi. Isus je takoder govorio o zemaljskim stvarima, to i je za Ljude, ali to neshvacaju svi.

      • Glede pape Franje, osobno mislim da je, recimo Stepinca već trebao proglasiti svecem. Kad Bog daje da se događaju čuda po njegovom zagovoru, valjda to znači “to” . No, naš Franjo čeka suglasnost srpske pravoslavne crkve… E, to mi se ne sviđa. Ne sviđa mi se ni njegovo maglovito stajalište oko Međugorja, te je, te nije… Ne sviđa mi se ni što se želi svima svidjeti i dodvoriti, te poganima, te gejevima, te ovim te onim… No, usprkos tome vjerujem da je Kristov nasljednik na zemlji. I on će, kao i mi svi, odgovarati za svoje grijehe.

 • Da ali mnogi ce zloupotrijebit ove rijeci i prezderavat se i bludnicit.Naravno da je uzitak spolni odnos,ali u kombinaci sa ljubavi,a ne pozudom.Mislim da je upravo to porblem sto se sex sveo samo na uzitak,a mnogi onda tu grijese jer ako je uzitak onda je dozvoljeno sve.On je tako i rekao,ali problem je sto se danas sve izvlaci iz konteksta.

  • Da, mnogi će zloupotrijebiti izrečeno, kao što će zloupotrijebiti i zloupotrebljavaju već stoljećima i religiju i Boga, i vjeru i vlast, što sve ne, ali će i mnogi biti oslobođeni okova rigidnog i krutog odgoja i poučavanja, kada je riječ o tim nekim stvarima koje uopće nisu nevažne. Uostalom, poznati su i navodi iz biblije gdje Isus upućuje oštre poruke upravo na ovome fonu gdje te neke konkretne licemjere upozorava da su u određenom smislu čak i gori od bludnika – da su teži za shvatiti i prihvatiti kršćansku poruku, koja je dakle uvijek oslobađajuća. Na žalost, ni crkva nije kroz povijest bila, niti je imuna na zloupotrebu i na pogrešno shvaćanje i na prijenos iskrivljene poruke evanđelja. Pa pogledaj eto samo danas koje i kakve su sve ružne protivštine protiv pape i uopće dobroga čovjeka Franje, upravo od „njegovih“ koji su mu obvezni na ultimativan posluh i na apsolutno lijepu riječ prema njemu upućenu, ili barem na susprezanje od upućivanja komentara ako već nemaju što lijepo za reći u skladu sa duhom evanđelja.

 • Papa govori ispravno, lijepo je sa ženom ili čovjekom voditi ljubav, bludno je ali to činiti izvan vjere; kao i prosto o toj temi zabijat perversne šale kao što čine seljaćine.

 • papa.prisjetijose mladi dana kadse sekso.po samostanima.kolikoje ženski noga metno naramena.ima.papa koliko djece ima ovaj papa.franjo.

  • Da,j dragi Boze, da ti i tvoji buduci potomci imate djece kao ovaj ili bilo koji Papa!!!Neka dragi Bog, tebi isto tako daa,a i tvojim pokoljenjima,da vam zenske noge NON-STOP budu na ramenima 24h na dan,a djece i potomaka kao on!Jadan ili jadna, tko si vec,jesi li svjestan sto pises!Ne kom nesto sto je garant izvuceno iz konteksta!

 • JA SE NEĆU PROMJENITI, A TAKO UCIM I SVOJU DICU, POŠTUJE 10 BOŽIJI ZAPOVJEDI i Crkveni zapovjedi.
  Od sada poštujte Božje zapovjedi a ove crkvene ( popovske ili fratatske) NE.

 • Zna se svacije, i uvijek se znalo sto je moralno a sto ne, a uzimati iz konteksta nesto i ruzno pricati o papi je sramota a i grijeh, zloba vas pere 70% sirokobrijezana, samo grizete lajete ogovarate i izdajete umjesto da se prekrstite i svu svoju enerhiju posvetiti pozitivnome

 • Iskreno , ne znam što bi na sve to rekao veliki crkveni naučitelj sveti Augustin.Poznat je njegov stav o seksualnosti nakon što ga je obasjala i prožela Božanska Milost.
  I sam u mladosti bludnik, hedonist,mladošču i užitcima opijen bogati mladi čovjek koji je uživao u nesputanim radostima života i grabio od njega sve što je mogao-u jednom trenutku svoje mladenačke opijenosti, uzvišenosti i ohološču mladosti koja buja životom -zastao je i sve to odbacio jer je spoznao da Božja milost i Božanska Mudrost daleko nadilazi sve ono zemaljsko i tjelesno čega je tijelo željno.
  Sveti AUGUSTIN piše HVALOSPJEV LJUBAVI SVOM BOGU-KOJEG JE TRAŽIO NA DRUGIM , pogrješnim i griješnim mjestima.
  Kasno sam te upoznao ljubavi Nova,Ljubavi Nova a tako stara.
  Tražio sam te izvan sebe a Ti si bio u meni.
  Sveti Augustin nakon toga Boga stavlja na prvo mjesto a sve one sjetilne i osjetilne radosti užitaka ,raskalašenih provoda i besanih noći koje je provodio opijen maldošču, filozofskim raspravama i lijepim ženama -ostavlja iza sebe daleko i shvaća da je jedina Ljubav kojoj treba služiti i jedina vrijedna ljudskog življenja jeste Božja Ljubav.
  Sve druge ljubavi naspram te , blijede su i ljudskim trenutačnim užitkom opijene

  • Franjo govori zapravo potpuno isto što je govorio i Wojtyla (Ivan Pavao 2). Svakako pripazi malo sa velikim „pjesničkim zanosom“ o Augustinu, da ne bi kojim slučajem zabrazdio u mizoginiju, u omalovažavanje, ako si muško, a ako si žensko da ne naudiš sama sebi. Osim toga, prema nekim autorima upravo je Augustin uzrok antisemitizma u povijesti kršćanstva, obzirom na njegovo stajalište o Židovima, i utjecaj odnosno popularitet koji je imao. Crkva se zbog svega toga “posula pepelom”. Ima tu još i prilično kontrovezi oko njegova opusa, a tiču se nekih problematičnih doktrina i sl.., no evo ti par citata koji se tiču njegova problematična stava i nazora prema ženi:
   “I don’t see what sort of help woman was created to provide man with, if one excludes procreation. If woman is not given to man for help in bearing children, for what help could she be? To till the earth together? If help were needed for that, man would have been a better help for man. The same goes for comfort in solitude. How much more pleasure is it for life and conversation when two friends live together than when a man and a woman cohabitate?” (De Genesi ad literam)
   “… woman was given to man, woman who was of small intelligence and who perhaps still lives more in accordance with the promptings of the inferior flesh than by superior reason. Is this why the apostle Paul does not attribute the image of God to her?” (De Genesi ad literam)
   “… the woman together with her own husband is the image of God, so that that whole substance may be one image; but when she is referred separately to her quality of help-meet, which regards the woman herself alone, then she is not the image of God; but as regards the man alone, he is the image of God as fully and completely as when the woman too is joined with him in one.” (On the Trinity)
   “Watch out that she does not twist and turn you for the worse. What difference does it make whether it is in a wife or in a mother, provided we nonetheless avoid Eve in any woman? (Letter to Laetus)

   • Šteta što sveti Augustin nije živ. Pitala bi ga štošta, recimo, gdje bi dva muškarca koji žive skupa, nabavili dite.

    Meni je žalosnije što ttih koji o ženi misle poput svetog Augustina još ima.

 • Tako je! Ovi koji nemaju spolni odnos niti neznaju kako to pravilno da rade nemaju bozanski spolni odnos, pa neznaju uzivat! Treba znat zadovoljit Partnera, pa nece ici na stranu odnosno trazit nesto drugo..

 • Bože,što je narod pustijo jezik!!!Danas se riječju najviše srdi Boga,dokle smo došli da pljujemo i na PAPU.Kućni odgoj 0!!!Obrazovanje 0!!!

 • Ja samo znam kako zivot odmice sve su mi draze zivotinje od ljudi jer sta ti ljudi mogu u zivotu napraviti zivotinja nikad nece. Znaci ljudi su stoka kakve nema na daleko.

 • Malo je čudno kad “netko tko nije probao sex” , priča o njemu Osobito kad to dolazi iz crkvenih redova i u tom trenutku nije nužno niti potrebno.

 • ovaj papa nije čitao bibliju i nezna šta znači krotiti tijelo i požude.zato je ovako debel i nije otvoren za Duha Božjeg. Amen , tako je. Nebo i zemlja će proći a božja riječ nikada i papa bi se trebao uskladiti sa nom a ne trabuljat šta mu padne na pamet od duha ovog svjeta.

 • Tijelo i duša obrnuto proporcionalno napreduju. Tijelo gore, duša dolje, što više tijelu ugađaš duša dublje propada,pa ti živi za tjelesne užitke, pa te čeka plač i škrgut zuba.

 • Osvrnuo bi se na neke komebtare koji ponajprije ruše ugled članka svojim stavovima o neznalicama.
  Dobro svi znamo što je normalno dano od Boga, pa čak da sve neznamo čitati ni pisati, to je jednostavno ugrađeno u srce i dušu svakog od nas . A druga stvar je ta što svi se odmičemo od svog ega pa postajemo netko drugi i tada se u čovjeku dešavaju poremećaji koji njegov istinski ego se suočava i gubi kontrolu. Čovjek tada luta i u samomim njegovim vijugama se ispunjava đavolski stil življenja i propadanja jer njegov kapacitet sposobnosti nemože nositi tuđe u sebi nego se treba vratiti svom izvornom križu života već unaprjed predviđenim koji mu je dan od Boga u samom začeću. Zato nas danas snalaze mnoge patnje, brige, bolesti i svašta drugo što čovjek nemože nositi u sebi. Tako puno toga naj ljepšega i ugodnijega preskočimo u životu. Ali Isus uvjek čovjeku kuca da otvori da bude rado njegov gost… jesmo li na to spremni ??

 • Sve teolozi ne laprdajte gluposti pravite se većim poznavaocima vjere od Pape. Radite svoj posao a slušajte i poštujete hijerarhiju katoličke crkve.

 • Nažalost, godine čine svoje.Ovakvu izjavu vjerojatno ne bi dao kao 75 godišnjak ali kao 85 -godišnjak bi jer ju je i dao.Poznat je primjer iz ne tako davne povijesti kada su kardinali koji biraju papu morali biti mlađi od 75 godina jer bi pri izboru nekog novog pape dio njih dobrano stariji od osamdeset godina napisao imenekog pape koji je preminuo prije 20,30, 40 godina.Dakle, staračka demencija je činila svoje pa je konklava donila uredbu kojom se ne mogu kardinali stariji id 76 godina uzimati pri izboru novog pape.
  Što se tiče svetog Augustina nije on uzalud svet i naučitelj Crkve.Papa je papa ali sad zasad nije svet a ne će ni biti s ovakvim izjavama i eskapama koje mu nikako ne pristaju.
  Daleko je on od svetog Augustina miljama na njegovu žalosto-
  Ne može baš svak kome to padne na pamet biti nučitelj Crkve i osoba koju mileniji pamte a sveti Augustin je bio baš to.Kad Bog nešto želi on to čini jer je svemoćan-riječi su svetog Augustina…
  Baš tako, Božja svemoć čini što hoće i kad hoće jer je Bog.

 • za mene nije hijerarhijašto se ne slaže s Evanđeljem. Ako neko laže pa makar bio papa ne priznajem ga iznad sebe. Krist je glava crkveako On kaže :krotite svoje tijelo sa požudama i strastima , to znači da uzimamo malo hrane da samo održavamo tijelo, a što se tiče ispod pojasa je samo za prokreaciju novog života, a sve drugo je iskorištavanje druge osobe za svoje tjelesne požude.za raspaljeni sebični užitak gdje se gube duševne čestice i slabi duša. Tijelo se suprostavlja duši a dusa tijelu. Isus je svaku česticu tijela ukrotio i tako se tijelo pokorilo duši i moglo je ući u nebo. a oni koji ugađaju tijelu a ne briga ih za dušu propadnu skupa sa tijelom jer su stavili tijelo na prvo mjesto a to je propast za dušu. Neće u Kraljevstvo božje ući ni bludnici ni mekoputnici ni psi ni vračari nego oni koji vrše volju Oca na nebesimada pomažemo bližnjima oko duševnog spasenja a ne da iskorištavamo i upropastimo i njih i sebe

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.