Papa Franjo imenovao novog komornika

Papa Franjo imenovao je kardinala Kevina Josepha Farrella, prefekta Dikasterija za laike, obitelj i život kamerlengom (komornikom) Svete Rimske Crkve.

Farrellove zadaće kao komornika, regulirane apostolskim konstitucijama Pastor bonus i Universi dominici gregis, uključivat će nadgledanje priprema za konklave za izbor novog pape i upravljanje upravom Svete Stolice u razdoblju između papine smrti ili odreknuća i izbora novog pape, objavio je u četvrtak Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi KTA.

Komornik je jedna od dviju čelnih službi Rimske kurije koje ne prestaju u slučaju da papinska stolica ostane praznom. Kao služba uspostavljena je u 12. stoljeću.

Mjesto kardinala komornika bilo je upražnjeno od srpnja 2018. kada je preminuo Jean-Louis Tauran koji je od 2014. obnašao spomenutu službu.

Rođen u Irskoj i zaređen za svećenika 1978. godine kao član Kristove legije, Farrell se preselio u Washington, DC, gdje je bio direktor Španjolskog katoličkog centra u Washingtonu, prije nego što je 1989. postao službenik Financijskog ureda nadbiskupije.

Godine 2002. postao je pomoćni biskup Washingtona, obnašajući ujedno ulogu moderatora kurije i generalnog vikara. Godine 2007. imenovan je biskupom Dallasa, gdje je obavljao biskupsku službu do imenovanja za prvog prefekta Dikastarija za laike, obitelj i život u kolovozu 2016. Farrell je imenovan kardinalom u studenom 2016. godine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Čuj komornik..
    Ode ovo sve u 3 p.m. STALNO PIŠETE O PEDERIMA I ZLOSTAVLJAČIMA TAMO,O LICEMJERSTVU,SPLETKARENJU I PRANJU NOVCA ,O SILOVANJU ČASNIH SESTARA ,A ONDA OVO.SVE OK, ALI OBIČAN PUK , POSEBNO MLADI SVIJET KOJI JE DANAS MEDIJSKI UPOZNAT O SVEMU SE SVE VIŠE ODMIČE OD CRKVE BAŠ ZBOG SVEGA TOGA. Jeli u redu sve to što se tamo događa ,ako se događa,jeli celibat uopće moguć kao takav ili je to samo izlika da oni mogu bolje tulumarit i živit svoju izopačenost.Čast izuzecima i poštenima ali izgleda da stanje nije dobro.Teško je prihvatit u zrelim godinama da sve ono čemu si učen kao dijete i u što si vjerovao i nije baš tako.Crkva da,vjera da, ali ove spodobe treba počistiti..Ali kako?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.