Papa Franjo imenovao 21 novog kardinala

Papa Franjo imenovao je u subotu 21 novog kardinala, čime je učvrstio svoje nasljeđe i značajno povećao postotak elektora koje je on sam izabrao, a koji će imati pravo glasati za njegova nasljednika.

Papa je 21 novog kardinala imenovao na konzistoriju na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Oni su njegovi najbliži savjetnici u Vatikanu i širom svijeta.

Time je broj kardinala elektora porastao na 137, od čega je 73 posto izabrao papa Franjo. To povećava, ali ne jamči, izglede da će idući Papa dijeliti njegovu viziju progresivnije, inkluzivnije Crkve.

Novi kardinali dolaze sa svih strana svijeta

Osamnaestorica od 21 novog kardinala mlađi su od 80 godina i time po Crkvenom zakonu mogu ući u tajnu konklavu koja će birati novog Papu nakon Franje. Zove ih se kardinalima elektorima. Trojica koji imaju 80 godina ili više dobili su tu čast zbog svoje duge službe u Crkvi.

Novi kardinali dolaze iz SAD-a, Francuske, Italije, Argentine, Švicarske, Južnoafričke Republike, Španjolske, Kolumbije, Južnog Sudana, Hong Konga, Poljske, Malezije, Tanzanije i Portugala. 

Malezija i Južni Sudan dobili su svoje prve kardinale, što je nastavak Franjine politike većeg priznanja mjesta koja je nazvao periferijom svijeta, koja su često zahvaćena ratovima i u kojima su katolici manjina, piše Hina.

Važno imenovanje biskupa koji je jedna od važnih poveznica s Katoličkom Crkvom u Kini

Važno je imenovanje biskupa Stephena Chow Sau-Yana iz Hong Konga. On je jedna od važnih poveznica s Katoličkom Crkvom u Kini gdje Vatikan nastoji poboljšati uvjete za katolike. Biskup je u travnju bio u povijesnom posjetu Pekingu.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.