Pao veliki dogovor: Spajaju se PSA Peugeot i Fiat Chrysler – Jabuka.tv

Pao veliki dogovor: Spajaju se PSA Peugeot i Fiat Chrysler

Talijansko-američki proizvođač automobila Fiat-Chrysler i francuska PSA grupa, vlasnik Peugeota, objavili su uvjete spajanja kojim bi nastao novi transatlantski automobilski div s oko 410 tisuća zaposlenih i zajedničkim prihodima od 190 milijardi dolara.

Obvezujući sporazum očekuje se za nekoliko tjedana, a sjedište zajedničke kompanije bilo bi u Nizozemskoj, gdje je sada sjedište Fiat Chryslera. Trenutni predsjednik Fiat Chryslera John Elkann bit će i predsjednik zajedničke tvrtke, a izvršni direktor (CEO) bit će direktor PSA grupe Carlos Tavares, prenosi Index.

Automobilske kompanije suočene su sa skupim tehnološkim i regulatornim izazovima, prisiljene su značajno ulagati u elektrifikaciju, smanjenje emisija štetnih plinova i novu tehnologiju visoko automatizirane vožnje, a istodobno ih muči slabljenje potražnje.

Dioničari svake od dviju automobilskih kompanija imali bi 50 posto zajedničke tvrtke koja bi se svrstala među najveće proizvođače automobila u svijetu.

Fiat Chrysler i PSA prošle su godine prodali ukupno 8,7 milijuna vozila, dok je GM prodao 8,3 milijuna, a Volkswagen i Toyota svaki po nešto iznad 10 milijuna.

Dva automobilska giganta pregovaraju o spajanju, nastao bi 50 milijardi dolara vrijedan div

U Fiat-Chrysleru se u prvoj polovini godine povela rasprava o mogućnosti povezivanja s Peugeotom, da bi potom uprava ipak predložila 35 milijardi dolara vrijedno spajanje s Renaultom, procjenjujući da bi im to donijelo više koristi.

U lipnju je predsjednik uprave talijansko-američke kompanije John Elkann prekinuo pregovore nakon intervencije dužnosnika francuske vlade koji su tražili od Renaulta da prvo riješi probleme u odnosu s japanskim partnerom Nissanom.

Elkann je tom prilikom potvrdio da nastavljaju potragu za partnerom, a prekjučer je neimenovani izvor za Reuters izjavio da razgovaraju sa PSA-om.

Francuska država ima 12 posto udjela u PSA-u preko državne banke BPI, a vlasničke udjele drže i obitelj Peugeot i kineska vlada. Kineska prisutnost mogla bi biti sporna za Sjedinjene Države u slučaju povezivanja, s obzirom na aktualne trgovinske napetosti između Kine i SAD-a.

CNN izvještava da su Fiat Chrysler i vlasnik Peugeota pristali da se spoje u mega auto dogovoru.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.