Paneuropska unija na međunarodnoj konferenciji još jednom osudila sve totalitarne režime

U BiH nema desnih i lijevih stranaka, već su stranke interesne skupine. Interes je jedina ideologija u BiH.

Više od 100 sudionika međunarodne konferencije „Ideologemi, totalitarizmi i istina: pomirenje europskih povijesti. Pogled iz Europske Unije i Hrvatske u Europskoj Uniji” koju je proteklog vikenda u Požegi organizirala Hrvatska Paneuropska unija još jednom su, u tekstu usvojene deklaracije, osudili sve totalitarne režime koji su u 20 stoljeću zadesili Europu, i nacizam, fašizam, staljinizam, i totalitarni komunizam.

Na konferenciji je sudjelovalo i izaslanstvo Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, a počasni predsjednik i član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije mons. prof. dr. Franjo Topić i predsjednik Vanja Gavran bili su i uvodničari na ovom značajnom skupu.

Topić je u kazao kako ni izbliza nije znanstveno istraženo koje su sve posljedice komunizma u odnosu na sve ostale totalitarne režime. “Komunizam kao da se lagano provukao kroz povijest iako su loše posljedice tog sustava jako jako velike, a broj žrtava ogroman. Strašne su zablude da se fašizam proglašava crnim, a komunizam i staljinizam, koji su ubili više ljudi od fašizma, ne baš tako crnim. Potrebna je prava istina i stvari treba nazvati pravim imenom”, rekao je Topić. Dodao je, također, kako niti jedan vjernik ne bi smio častiti komunizam, koji pak niječe vjeru. Ujedno je preporučio sve one koji i danas slave komunizam da se presele u Sjevernu Koreju gdje komunizam mogu doživjeti iz prve ruke.

Gavran je svom izlaganju postavio pitanje što je istina u Bosni i Hercegovini i postoji li danas ideologija u BiH. “U BiH imate barem četiri istine: hrvatsku, srpsku, bošnjačku i nostalgičnu jugoslovensku. Ideologije u onom klasičnom smislu ne postoje. U BiH nema desnih i lijevih stranaka, već su stranke interesne skupine. Interes je jedina ideologija u BiH, a one četiri istine koriste se kao alati, kao sredstvo ostvarnje interesa. Te četiri istine što više jedu jedna drugu međusobno se sve više hrane. To je paradigma na kojoj počiva politika u Bosni i Hercegovini svih ovih 25 godina. A bez promjene te paradigme nema dobroga za narode i sve građane ove zemlje”, kazao je između ostalog Gavran.

Na kraju svog izlaganja Gavran je na video zidu pustio snimak s boksačkog meča u Širokom Brijegu koji je baš ovih dana posato pravi hit. “Pogledajte što je Damir Beljo, Hrvat iz Mostara, ogrnut bh. zastavom učinio kad su neki u dvorani zviždali na himnu Bosne i Hercegovine. Jednim pokretnom ušutkao je dvoranu. Damir Beljo je, kao i mnogi drugi možda manje poznati i nepoznati, pokazao kako se treba poštivati zemlja u kojoj živiš, njegujući i svoj nacionalni identitet. Zamislite što bi mogli uraditi naši političari da su iskreni kao što je iskren Damir”.

Na konferenciji su pored Topića i Gavrana govorili i predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire, zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković, Anna Zaborska i Tunne Kelam, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske dr. Mate Granić, požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević, potpredsjednik Međunarodne Paneuropske unije i počasni predsjednik Hrvatske Paneuropske unije akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i glavni tajnik Međunarodne Paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i mnogi drugi.

Tijekom konferencije održana je i sjednica Predsjedništva Međunarodne Panuropske unije, a potom i proširena sjednica Predsjedništva s predsjednicima svih paneuropskih organizacija. Na sjednicama je između ostalog bilo riječi o aktivnostima Paneuropske unije u idućoj godini. Predstavnici Bosne i Hercegovine uputili su poziv da se iduća sjednica Predsjedništva održi u Sarajevu tijekom najavljene godišnje konferencije od 27. do 29. 5. 2016.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.