Pandemija nije utjecala na potrošnju u tehnološkoj industriji – Jabuka.tv

Pandemija nije utjecala na potrošnju u tehnološkoj industriji

Potrošnja u tehnološkoj industriji nije patila ni tijekom pandemije koronavirusa, što zapravo pokreće kompanije i osigurava im normalno poslovanje. Pokazao je to Coupa Business Spend Index (BSI) kroz brojke.

Inače, BSI je rani indikator poslovnog povjerenja, a prema onome što se može vidjeti, u trećem kvartalu bi on trebao biti na 82,8. To je blago povećanje u odnosu na drugi kvartal. Da BSI ima osnova potvrđuje činjenica da se bazira na anonimnom podacima o potrošnji svake kompanije, odnosno, platforme koju nudi za istu tu potrošnju ili prodaju.

Coupa je tako otkrio da su poslovni subjekti potrošili na financijske usluge novca u vrijednosti 96,1 BSI, na zdravstvo i “znanost o životu” 98. Napredna tehnologija je stigla do 91,2 BSI, a potrošnja je porasla za pet posto. Ipak, proizvodnja i maloprodaja su pale na 69,1 i to malo zabrinjava.

Ukupno, potrošnja u tehnološkom sektoru pomogla je da se tržište održi, posebno u trenucima kad velika većina zaposlenika radi na daljinu. Zato ne čudi što je industrija vezana uz prijevoz doživjela udarac. Ipak, ni blizu kao uslužni, hotelijerski i općenito sektor vezan uz smještaj, koji je pao za 54,44 posto.

Za 42,09 posto palo je tržište koje se tiče uredskih potrepština, što također ne čudi. Telekomunikacije su doživjele udarac i pale za 38,41 posto, što ipak malo čudi s obzirom na to da se navodilo kako će upravo taj segment industrije izaći snažniji iz ove krize. Održavanje, popravci i općenito dio gdje trebaju “ruke”, pao je za 28,73 posto, a sektor vezan uz konzultantske usluge i savjetovanje, pao je za 16,83 posto, piše ictbusiness.

Tehnološki sektor porastao je za 1,4 posto, kontingentna radna snaga doživjela je rast od 30,77 posto i uvjerljivo najveći dobitnici ove situacije su oni koji se bave dostavom i prijevozom robe. Riječ je o sjajnih 128,81 posto rasta na kvartalnoj razini.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.