Pametna rasvjeta smanjuje troškove i do 70 posto

Kroz modernizaciju javne rasvjete stvara se tehnološki, pravni, kadrovski, ali i svaki drugi preduvjet za uspješnu provedbu energetske transformacije gradova, koja će u narednom razdoblju biti financirana kroz brojne EU fondove, ali i nacionalne izvore financiranja

Cilj radionice bio je upoznati javni i privatni sektor s trendovima u primjeni koncepta pametnih gradova. Predstavljena je regulativa u području javne i druge rasvjete te proizvodi koji su planski stvarani s ciljem transformacije gradova s obzirom na energetsku učinkovitost i smanjenje svjetlosnoga onečišćenja.

Bojan Fišer, iz tvrtke Detas predstavio je proizvode koji su tehnički preduvjeti za razvoj ovoga koncepta razvoja urbanih sredina u domeni svjetlosti. Upravljanje svjetiljkama može uključivati različite senzore. Može se mjeriti kvaliteta zraka i temperature te se tako integriraju različite komunalne usluge u jedan sustav, čime se povećava njegova učinkovitost. Smanjuju se troškovi električne energije i preko 70 posto. Predviđanja analitičara do 2024. su da će jedna trećina gradova na svijetu koristiti neki oblik integracije u sklopu koncepta pametnih gradova, rekao je Fišer, koji je predstavio i kampanju za sigurnije pješačke prijelaze te sustav koji prepoznaje pješaka kad dolazi na prijelaz i uključuje svjetla na stazi i na zoni čekanja, piše ictbusiness.info.

Koncept pametnih gradova obuhvaća i područje e-mobilnosti te razvoj punjača za električne automobile, motocikle i bicikle.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.