Pala talijanska vlada: Premijer Giuseppe Conte najavio da daje ostavku

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u utorak kako će tijekom današnjeg dana predati ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli.

Obraćajući se parlamentu u povodu političke krize rekao je da će nakon parlamentarne rasprave “otići predsjedniku kako bi mu ponudio ostavku”.

Ranije u govoru Conte je rekao da rad njegove vlade “ovdje završava”, zbog razilaženja s potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje, rekao je Conte u govoru u Senatu.

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je “neodgovoran” i da isključivo “gleda vlastiti i interes svoje stranke”.

Također ga je optužio da “izlaže zemlju ozbiljnom riziku“, upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija.

Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon – Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti, koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se postupak provede u parlamentu.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

(Hina)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.