Pala prosječna plaća u FBiH

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za travanj 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.233 KM i nominalno je niža za 2,5 posto, a realno za 2,4 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna isplaćena neto plaća za travanj 2023. godine nominalno je viša za 14,2 posto, a realno za 6,8 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u travnju u odnosu na ožujku 2023. godine pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti Umjetnost, zabava i rekreacija za 2,5 posto%, Poslovanje nekretninama za 2,3 posto i u Financijskoj i djelatnosti osiguranja za 1,3 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti Proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 10,2 posto, Poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 9,8 posto, te Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 6,3 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za travanj 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.913 KM i nominalno je niža za 2,7 posto, a realno za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna bruto plaća zaposlenih za travanj 2023. godine nominalno je viša za 14,8 posto, a realno za 7,3 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Uvijek me iznova impresionira što nikoga ne zanima je li plaća porasla ili se smanjila. Međutim kada se priča o nekom Čović, Dodik, Izetbegović … sr.nju onda stotine komentara. Očito nam je dobro dok nikoga plaća ne sekira.

  • Kod nas je sve, briga me za druge,meni je dobro.Kad to prevaziđemo i pobijedimo zavist tek onda će nas se ticati kako živimo svi skupa.

  • Mi kao Narod,nebitna vjeroispovjest ko je koje vjere….Nego bi se svi zajedno udruzili i sjebali sva tri predjednika…Ovako mala zemlja tri covjeka vode to nema nigdje u svjetu nego samo kod nas…Udruzit svi zajedno i promjenit vlast…Neka jedan covjek iz Naroda vlada nebitno ko je,samo da nas ovaj napaceni narod odvede u Bolju buducnost….A to se samo moze desiti ako mi svi zajedno ustane i promjenimo stanje od ovih sadasnjih koji pricaju 30 godina samo o nacionalizmu,mrznji i podjeli…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.