Pala prodaja pametnih telefona u Europi

Counterpoint Research donosi rezultate istraživanja koje se bavi europskim tržištem pametnih telefona u prvom kvartalu.

Očekivano, koronavirus je vidljivo utjecao na spomenuto tržište te je u prvom kvartalu zabilježen pad prodaje od 7 % na godišnjoj razini te pad od 23 % u odnosu na protekli kvartal (na svjetskoj razini pad u odnosu na protekli kvartal iznosi 20,2 %).

Razlog za pad na europskom tržištu je činjenica da se radi o prvom kvartalu godine koji i inače bilježi manju prodaju pametnih telefona te svakako i sama epidemija koronavirusa koja je utjecala na proizvodnju i potražnju za pametnim telefonima u Europi.

Vodeći proizvođač pametnih telefona u Europi je i dalje Samsung s udjelom od 29 % (u prvom kvartalu 2019. godine njihov tržišni udio je iznosio 31%). Na drugom je mjestu Apple koji je čak zabilježio i rast udjela s 21 na 22 % na godišnjoj razini, dok je na trećem Huawei koji bilježi pad udjela (s 23 % na 16 %), piše Bug.hr.

Najveći kvartalni uspjeh pak bilježi četvrti Xiaomi koji je zabilježio rast na godišnjoj razini od 145 % te sada bilježi tržišni udio od 11 %. Na petom se mjestu nalazi još jedna kineska tvrtka, Oppo, koja bilježi tržišni udio od 3 % zahvaljujući dobroj prodaji u Rusiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Što se tiče još nekih podataka vezanih za europsko tržište koje vrijedi spomenuti je da prodaja pametnih telefona s podrškom za 5G mreže čini 4 % prodaje na čitavom europskom tržištu pametnih telefona tijekom prvog kvartala godine. U istom kvartalu, Appleov iPhone 11 je bio najprodavaniji pametni telefon na europskom tržištu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.