Pahor nakon nemira u Ljubljani: Dijalog i prosvjedi da, ali nasilje ne

Slovenski predsjednik Borut Pahor reagirao je u četvrtak na sinoćnje nemire u Ljubljani, kad je nakon mirnih prosvjeda protiv zaoštravanja protuepidemijskih mjera došlo do izgreda, te je pozvao na smirivanje i dijalog.

Dijalog i prosvjedi da, nasilje ne, u tome moramo biti sasvim jedinstveni jer nasilje ugrožava sve. Različita stajališta koja postoje možemo slobodno izraziti samo na doličan i miran način, navedeno je u predsjednikovoj izjavi.

Izgredi do kojih je sinoć došlo u Ljubljani, nakon prosvjeda protivnika obveznih covid potvrda i testiranja za necijepljene, po Pahorovim riječima ne smiju naići na ravnodušnost, a kamoli odobravanje, prenosi Hina.

Znamo da o protuepidemijskim mjerama postoje različita mišljenja koje vlada koliko je moguće nastoji uvažiti u okviru usmjerenja koje joj daju stručnjaci, naveo je slovenski predsjednik.

Policija je u priopćenju o izgredima navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam tisuća ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenirati prisilnim sredstvima.

Kaos u Ljubljani: Korona prosvjednici bacali baklje na državni parlament

Policija je u četvrtak objavila da je tijekom sinoćnjih izgreda u centru Ljubljane, pred zgradom parlamenta koju je štitila od nasilnih prosvjednika, privela devet osoba, od čega ih je sedam osumnjičeno za kaznena djela, a dvojica prekršajno, za remećenje javnog reda i mira. Osim toga nastavlja se istraga oko još nekoliko desetaka zabilježenih kaznenih djela i prekršaja.

Glavni ravnatelj policije Anton Olaj kazao je na konferenciji za novinare da se istraga koncentrira na one koji su odgovorni za skup koji je bio dobro “organiziran”, iako neprijavljen, i one koji su pozivali na nasilno ponašanje.

Svi oni koji pozivaju i organiziraju takve skupove moraju biti svjesni da će morati snositi odgovornost, kazao je Olaj.

Lideri političkih stranaka danas većinom pozivaju na smirivanje i odbacuju nasilje, ali su sinoćnji izgredi opet pojačali politički konflikt i napetosti između vladajućih i oporbenih stranaka.

Premijer Janša i njegovi pristaše prst krivnje upiru na lijeve “ekstremne” stranke tvrdeći da one potiču prosvjede i nemire protiv desne vlade s političkim motivom da je sruše. Iz lijevog tabora plasiraju se razmišljanja kako iza najnasilnijih izgrednika, zbog kojih je policija morala intervenirati suzavcem i vodenim topom, stoje “infiltrirani” napadači koje bi trebalo otkriti, te sugeriraju da se radilo o “provokaciji” kako bi se u javnosti prokazao legitiman prosvjed protiv vlade i njenog upravljanja epidemijom.

Policijski sindikat Slovenije objavio je izjavu za javnost u vezi sinoćnjeg izgreda, u kojemu je došlo i do lakših ozljeda među policajcima, te ustvrdio da policajci očito “sve više postaju žrtve neracionalnih i provokativnih stajališta vladajuće politike”.

Sindikat je političare pozvao na “toleranciju i razum” te “odnos poštovanja prema izražavanju različitosti mišljenja i stajališta, ali na dostojan način”. Istodobno je osudio nasilne izgrede i napade na policiju.

U Sloveniji na snagu stupile stroge mjere, neobična situacija na pumpama

(www.jabuka.tv | Foto: Hina/EPA)

4 komentara

  • “Proteklih 80 godina, od nacizma, nikada nisu tako bila zgažena temeljna ljudska prava. Pravo na slobodu kretanja, na rad, na zdravstvenu skrb i pravo na zabranu medicinskih eksperimenata koji se provodi nad 500 milijuna stanovnika Europske unije. Pravo je svakog građanina da odlučuje o svom zdravlju i o slobodi svog kretanja. Mi smo zgazili nekoliko stoljeća znanosti i medicine. Sada uvodimo mjere i cijelo vrijeme ih zadržavamo – COVID potvrde kojima se cijepljeni mogu slobodno kretati iako prenose zarazu kao i necijepljeni – su sulude. Morate odmah zaustaviti ovu podjelu građana jer tko zna što nas čeka u budućnosti”, poručio je Kolakušić u svome govoru obraćajući se predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyer.

  • A pravo na slobodu, na izbor, na rad, na kretanje ljudi..? Gdje nestadose ljudska prava, pravo na izbor, pravo na slobodu na zivot, pravo da mislimo sami svim glavama i da sami odlucujemo. Stop nasilnim cjepivima, stop segregaciji, stop ukidanju sloboda, stop obiljezavanju ljudi, stop nasilju, stop psihickim torturama politicara, rezimskih medija, izmisljenih stozera. Stop ne ispitanim, probnim vakcinama na silu. Ljudi su tu da odluce zele li testna , probna, ne ispitana cjepiva ili ne zele. Normalnom covjeku ne smetaju niti cjepljeni niti ne cjepljeni. Tko je u pravu, pa vrijeme ce pokazati jako brzo…! Isti tekst bi pisao, la da ne cjepljeni teroriziraju cjepljene…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.