Pacifik pogodio novi razorni potres jačine 8,0, diljem Novog Zelanda odjekuju sirene – Jabuka.tv

Pacifik pogodio novi razorni potres jačine 8,0, diljem Novog Zelanda odjekuju sirene

Područje sjeverno od Novog Zelanda pogodio je novi snažan potres jačine 8 po Richteru. Ponovno je izdano upozorenje za tsunami, a novozelandski mediji javljaju da diljem obale odjekuju sirene koje bi trebale upozoriti ljude da se povuku u unutrašnjost.

Ljudi u blizini obale od Zaljeva otoka do Whangareia, od Matata do Zaljeva Tolaga i Otoka velikog grebena moraju odmah krenuti prema najbližem uzvišenju, izvan svih zona evakuacije od tsunamija ili što dalje u unutrašnjost, objavila je Nacionalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama.

Kako se navodi, epicentar je zabilježen blizu Kermadecovih otoka, a isto područje nekoliko sati prije toga pogodio je potres jačine od 7,4 po Richteru.

S obzirom da su ceste na sjeveru Novog Zelanda još od ranije zakrčene, vlasti apeliraju građanima da trče ili da biciklom bježe na sigurno.

NZ Herald piše da da stotine građana bježi iz svojih domova, radnih mjesta i škola prema uzvisinama što je prouzročilo popriličan kaos u gradovima Whangarei i Whakatane. Međutim, ima i onih “hrabrih” koji su na plaži postavili kamere…

Novinari Stuffa stupili su u kontakt s Obalnom stražom u Whakataneu.

Bježim, cijeli grad se evakuira, rekao je izvjesni Craig kojeg je novinar pitao kako se preziva, prenosi Jutarnji list.

Nije važno, ja sam već na vratima. Pozdrav!

Pacific disaster center objavio je grafiku mogućeg napredovanja tsunamija prema kojem bi prvi valovi visoki do tri metra mogli pogoditi obalu Novog Zelanda u idućih nekoliko sati.

(www.jabuka.tv)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.