Ovogodišnji srpanj bit će najtopliji mjesec u povijesti

Dok su tisuće turista ovog tjedna bježale od šumskih požara na grčkom otoku Rodosu, a mnogo više ih je pretrpjelo vrućinu širom američkog jugozapada, to su činili tijekom, kako znanstvenici sada kažu, najtoplijeg mjeseca u povijesti.

Analiza njemačkog Sveučilišta u Leipzigu objavljena u četvrtak pokazala je da će srpanj 2023. srušiti toplotne rekorde, s tim što se predviđa da će srednja globalna temperatura ovog mjeseca biti otprilike 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijske srednje vrijednosti.

To bi bilo najmanje 0,2 stupnja Celzijeva toplije nego u srpnju 2019. godine, bivšem rekorderu u 174-godišnjem opservacijskom dosijeu, sudeći prema podacima Europske unije.

Razlika između sadašnjeg i srpnja 2019. toliko je značajna da već sada možemo s apsolutnom sigurnošću reći da će to biti najtopliji srpanj, izjavio je klimatski znanstvenik iz Leipziga Carsten Haustein, prenosi Fena.

Michael Mann, klimatolog sa Sveučilišta Pennsylvania, rekao je kako je do sredine srpnja bilo jasno da će to biti rekordno topao mjesec i pružio je pokazatelj planeta koji će se zagrijavati sve dok sagorijevamo fosilna goriva.

Ekstremni vremenski uvjeti postaju ”novo normalno”

Normalno, globalna srednja temperatura za srpanj je oko 16 stupnjeva Celzijevih, uključujući zimu na južnoj hemisferi. Ali ovog srpnja je porasla na blizu 17 stupnjeva Celzijevih.

Štoviše, možda ćemo se morati vratiti tisućama, ako ne i desetinama tisuća godina unazad da bismo pronašli slične tople uvjete na našem planetu, kazao je Haustein.

Rani, slabije podešeni klimatski zapisi – prikupljeni iz prirodnih pokazatelja kao što su ledena jezgra i godovi stabala – ukazuju na to da Zemlja nije bila ovako vrela u 120.000 godina.

Hausteinova analiza zasniva se na preliminarnim podacima o temperaturi i vremenskim modelima, uključujući prognozirane temperature do kraja ovog mjeseca, ali potvrđena od strane nepovezanih znanstvenika.

Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih naroda (WMO) također je u četvrtak priopćila kako je “izuzetno vjerojatno” da će srpanj 2023. oboriti rekord, ali to neće odmah proglasiti, već će čekati da budu dostupni svi finalizirani podaci.

Turisti u uzavrelom Mostaru tražili spas u Neretvi

Srpanj je skoro sigurno najtopliji mjesec u instrumentalnoj evidenciji. Rezultat je potvrđen od strane nekoliko neovisnih skupova podataka koji kombiniraju mjerenja u oceanu i nad kopnom. Statistički je robustan, kazao je Piers Forster, klimatolog sa Sveučilišta Leeds u Britaniji.

Vrele temperature utjecale su na značajne dijelove planeta. Dok je noću obično hladnije u pustinji, U Dolini smrti u američkoj saveznoj državi Kaliforniji bila je najtoplija noć ikada zabilježena u svijetu ovog mjeseca.

Temperature u gradu na sjeverozapadu Kine porasle su na čak 52,2 stupnja Celzijeva, čime je oboren nacionalni rekord.

Požari u Kanadi bjesnili su neviđenim tempom. A Francuska, Španjolska, Njemačka i Poljska pržile su se pod velikim toplinskim valom, a živa se penjala do sredine 40-ih podioka na talijanskom otoku Siciliji, čiji je dio zahvaćen plamenom, prenosi Fena.

UN: Sljedećih pet godina će biti najtoplije ikada

Ovo je surova realnost klimatskih promjena i predokus budućnosti, izjavio je glavn tajnik WMO Petteri Taalas.

Ocean je također pun vruće vode.

Morski toplinski valovi razvili su se duž obala od Floride do Australije, izazivajući zabrinutost zbog izumiranja koraljnih grebena.

Čak i jedno od najhladnijih mjesta na Zemlji, Antarktik, osjeća vrućinu. Morski led je trenutno na rekordno niskoj razini u zimi na južnoj hemisferi – vrijeme kada bi led uskoro trebao dostići svoj maksimum.

U međuvremenu, rekordne padaline i poplave zahvatile su Južnu Koreju, Japan, Indiju i Pakistan.

Globalna srednja temperatura (sama) ne ubija nikoga. ‘Najtopliji srpanj ikada’ manifestira se, međutim, u ekstremnim vremenskim prilikama širom svijeta, kazala je Friederike Otto, znanstvenica s Grantham instituta za klimatske promjene u Londonu.

Prošla godina bila je peta najtoplija u povijesti čovječanstva

Planet je u ranoj fazi klimatskog fenomena El Nino, koji donosi neobično tople vode u istočnom Pacifiku.

El Nino obično donosi toplije temperature širom svijeta, udvostručujući zagrijavanje uzrokovano klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim faktorom, za koje su znanstvenici rekli da je ovog tjedna odigrala “apsolutno ogromnu” ulogu u ekstremnim toplinskim valovima u srpnju.

Iako se očekuje da će utjeaji El Nina dostići vrhunac tijekom ove godine i 2024., on je već počeo pomagati u povećanju temperatura, rekao je Haustein.

Znanstvenici očekuju da će 2023. ili 2024. završiti kao najtoplija godina u knjigama rekorda, nadmašivši 2016., prenosi Reuters.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.