Ovoga puta nema odustajanja: Liječnici HNŽ-a od srijede u generalnom štrajku

Pozivam sve kolege da stave bedževe na mantile i slušalice u ladice, rekla je Marina Berberović i tako pozvala liječnike u generalni štrajk koji će u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stupiti od srijede 23. svibnja.

Ovoga puta, kako je istaknula Berberović, nema odustajanja od borbe koja traje već pola godine, a trajati će sve do okončanja potpisivanja kolektivnoga ugovora, kako je i rečeno na izvanrednoj konferenciji Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ.

Prema riječima predsjednice toga sindikata Kristine Bevanda, pregovori s Vladom HNŽ propali su i taj sindikat po četvrti put u zadnjih šest mjeseci stupa u generalni štrajk.

Tijekom 45 dana, koliko su trajali pregovori, imali smo tri sastanka koji su više bili “razgovor uz kafu” nego pravo pregovaranje, gdje bi nam se uručile ponude “uzmi ili ostavi” i tražilo naše naknadno očitovanje, istaknula je ranije Bevanda. Dodala je kako se od velikoga pregovaračkoga tima od 11 ljudi, kojim se Vlada hvalila da će riješiti sve probleme u zdravstvu, na tim sastancima pojavljivalo najviše troje ili četvero ljudi, javlja Bljesak.info.

Liječnici će tako od srijede liječiti samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihova stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primat će se prema ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Inače, Sindikat je u prošlom tjednu objavio kako su pregovori propali, optužujući Vladu da su uslijed pregovora medijima dali podatke i iznose iz kolektivnoga ugovora.

U međuvremenu, Vlada HNŽ-a je objavila priopćenje kako je današnjim danom isteklo predviđeno vrijeme za pregovore između Strukovnoga sindikata liječnika medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Pregovaračkoga tima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ali nije postignut dogovor oko prava i obveza poslodavaca i radnika iz djelatnosti liječnika medicine i stomatologije na području HNŽ.

Kroz pregovarački proces jasno je ukazano kako financijske mogućnosti zdravstvenoga sustava u HNŽ-u ne mogu podnijeti dodatnih 50 milijuna KM, koliko iznose zahtjevi sindikata. Stoga je Pregovarački tim ponudio prijedlog Kolektivnoga ugovora u kojem se satnica s dosadašnjih 2,00 KM povećava na 2,30 KM, a koeficijenti za 0,60 KM linearno za zanimanja liječnika medicine i stomatologije. Sukladno tomu, povećanje osnovne plaće za liječnika specijalistu iznosilo bi 31% tako da bi ona porasla za 415 KM. Budući da na osnovnu plaću idu i povećanja temeljem minuloga rada, dežurstva, znanstvenoga stupnja, pripravnosti, kao i za posebne uvjete rada koji se povećavaju povećavanjem satnice, plaća za liječnika specijalistu, koji ima uvećanu plaću temeljem narečenog, porasla bi za ukupno 705 KM, napisala je Vlada u svom priopćenju, prenosi Bljesak.info.

Podsjećamo, Sindikat je od županijske vlade tražio potpisivanje zasebnoga kolektivnoga ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • treba da radite a i za svoj rad treba da budete plaćeni i plate treba da budu kao u svim županijama federacije a ova gospoda iz politike što vas koče i ne daju vam vaša prava neka oni svoja primanja smanje ako će štediti jel i oni svoja primanja smanjuju ili ih ravnaju prema drugim županijama ova pravila vrijede samo za pojedince a ne za svakoga oni treba da se rade u interesu gradjana radnika za to su i plaćeni

  • Ljecnici ipak pristali na 2.3 neto satnica i uvećanje koeficijenta za 0.6, dogodine još 0.3 koeficijent. Nadao sam se da neće pristati već da ce ici do kraja, za desetak dana pale bi sve maske a ovako ce već nategnuta situacija postati prenategnuta.. Pola od onog sto se tražilo, za vise nema, ali sad ce se nastaviti stari krimen, ko da se ništa nije desilo, a mogli smo nestao promijeniti samo da smo ustrajali.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.