Ovog vikenda počinje ljetno računanje vremena

U noći sa subote, 26. ožujka na nedjelju, 27. ožujka 2022. u 2 sata ujutro u Bosni i Hercegovini počinje ljetno računanje vremena, odnosno pomičemo kazaljke jedan sat unaprijed, te ih namještamo na 3 sata.

Početak ljetnog računanja vremena, odnosno završetak “zimskog” računanja vremena započinje pomicanjem jednog sata unaprijed 27. ožujka.

Zimsko računanje vremena koje je započelo 31. listopada 2021. završava 27. ožujka ove godine.

Trenutno oko 70 posto zemalja širom svijeta sudjeluje u programu “Daylight Saving Time”, odnosno ljetnom računanju vremena.

U Americi se sat pomiče prve nedjelje u ožujku i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u listopadu. Kod nas i u ostatku Europe ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u ožujku i završava zadnjom nedjeljom u listopadu. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi jer je osvijetljenost tijekom cijele godine gotovo identična.

Bilo je najavljeno kako bi 2021. godine u Europi trebalo prestati s ovom praksom, međutim do daljnjeg i nove odluke Europske komisije i vlada pojedinih država, ova praksa će se nastaviti.

Većina zemlja u Europi pomaknut će svoje satove sat unaprijed u ožujku, da bi se satovi ponovno vratili u normalno računanje vremena u listopadu.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Pod jedan: ušteda – čega? To sr.nje je počelo kada se je osvjetljavalo plinskim svjetiljkama! Drugo: mi koji ostajemo do kasno svejedno mi je jel’ svjetlo ili mrak! Treće: U Europi se radi od 9,oo sati! Pa što mu znači sat prije ili normalno “zimsko” vrijeme?

  • Masoni ostavite se natoda vratite normalno prirodno Zimsko vrijeme ne poigravajte se s majkom prirodom sve radite da narod unistite .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.