Ovo su simptomi Crohnove bolesti

Crohnova bolest je upalna bolest crijeva koja uzrokuje natečenost i nadraženost tankog i debelog crijeva.

Dobio sam Crohnovu bolest kada sam imao 17 ili 18 godina. Želudac bi me bolio cijeli dan i ne bih mogao jesti, rekao je komičar Pete Davidson.

Iako ne postoji lijek za Crohnovu bolest, postoje načini za upravljanje simptomima. Prema gastroenterologu dr. Benjaminu Clicku, informirani pacijent je najbolji pacijent.

Oni imaju najbolje šanse za bolje ishode, rekao je liječnik te otkrio pet simptoma Crohnove bolesti.

Čest proljev

Proljev je jedan od najčešćih simptoma Crohnove bolesti.

Danas, zahvaljujući boljim tehnikama snimanja i boljem poznavanju Crohnove bolesti, vrijeme između vašeg prvog posjeta liječniku i faze dijagnoze i liječenja puno je kraće, navodi Johns Hopkins Medicine.

Groznica

Neobjašnjiva groznica mogla bi biti znak Crohnove bolesti, kažu liječnici.

Kod pacijenata koji su ozbiljno zahvaćeni i imaju simptome poput krvarenja i bolova u trbuhu te abnormalnu sliku endoskopije, dijagnozu je prilično lako postaviti. Međutim, mnogi pacijenti imaju suptilnije simptome, ističe dr. Jeffrey Tokazewski.

Rektalno krvarenje

Rektalno krvarenje povezano je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući Crohnovu bolest, i nikada se ne smije zanemariti.

Crohnova bolest najčešće zahvaća tanko crijevo, a ulcerozni kolitis uglavnom debelo crijevo. Oba stanja karakterizira proljev, a mogu se javiti i bol te krvarenje, dodao je dr. Miguel Regueiro.

Bol u trbuhu

Crohnova bolest obično se očituje boli u predjelu pupka ili ispod njega, a jača nakon jela, navodi Harvard Health.

Gubitak kilograma

Neobjašnjiv gubitak težine mogao bi biti povezan s Crohnovom bolešću, upozoravaju stručnjaci. Naime, pacijenti gube na težini jer svjesno ili podsvjesno nauče da kada jedu manje, imaju manje simptoma.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.