Ovo su neki od krivaca nekvalitetnoga sna

Bez obzira na to jeste li noćni tipovi koji smatraju da je spavanje gubljenje vremena ili spavalica koja ima privilegiju probuditi se iza 12 sati, organizmu treba osigurati optimalnu količinu sna kako bi ga pripremili za sljedeći dan. Kako ne biste imali problema sa spavanjem, koje često zna uljepšati, odnosno pokvariti dan, izdvojeno je par stvari koje sprječavaju dug i efikasan san.

Temperatura

Nakon mnogih istraživanja može se zaključiti kako je idealna temperatura za spavanje za oba spola 18 Celzijevih stupnjeva. Tjelesna temperatura niža je tijekom sna, a podiže se pred kraj ciklusa spavanja kao signal tijelu da je vrijeme za buđenje koje vi možete odgoditi održavanjem niže temperature u sobi.

Alkohol

Možda već znate da uz konzumiranje alkohola pred spavanje lakše zaspete, to je istina. Problem dolazi nakon što zaspete jer se osjetno smanjuje kvaliteta sna zbog čega se možete probuditi umorni iako ste se tek probudili.

Glad

Ako osjećate da ste cijeli dan gladni, lako je moguće da je uzrok tomu nedostatak kvalitetnoga sna. Istraživanja su dokazala da nedostatak sna, odnosno umor uzrokuje pojačano lučenje hormona koji povećava apetit. Također, ukazano je i da nedostatak sna potiče želju za nezdravom hranom koja obiluje solju i šećerom. Uz to, naravno, ide i opasnost od pretilosti.

Psiha

Prije odlaska na spavanje izbjegavajte mentalne aktivnosti koje zahtijevaju punu koncentraciju. Čak i obično plaćanje kućnih računa, primjerice, može razbuditi do te mjere da nakon toga teško usnemo, pogotovo ako nam nedostaje sredstava.

Prehlada

Simptomi prehlade lako mogu biti posljedica nedostatka sna. Ako često idete spavati iza 23 sata i vaš san traje manje od sedam sati, velika je vjerojatnost da vaša prehlada nastaje upravo zbog nekvalitetna sna. Takve navike narušavaju vam imunitet pa je prehlada onda u vašem životu čest gost.

Svjetlo

Nešto čega smo svi svjesni, ali ipak u potpunosti treba znati kako i zašto je bitno da soba bude mračna. Spavaća soba ne bi trebala biti jako osvijetljena čak i nekoliko sati prije odlaska u krevet i svakako bi trebalo izbjegavati kombinaciju jakoga uličnog osvjetljenja i prozračnih zastora. Mozak reagira na tamu pripremajući nas za spavanje, stoga si osigurajte dovoljno debele zastore ili, ako vam odgovara, nabavite povez oko očiju.

Vježbanje

Fizička aktivnost svakako je dobra, međutim neposredno prije spavanja može imati kontraefekt. Intenzivne vježbe mogu itekako razbuditi pa je dnevnu rutinu vježbanja bolje pomaknuti koji sat ranije.

Urednost i elektronski uređaji

Televizoru nije mjesto u spavaćoj sobi, tvrde mnogi stručnjaci. Ta prostorija jednostavno mora biti rezervirana za odmor i san, a psiholozi su ustanovili da dobrom snu pomaže i kad se spavaća soba održava čistom i urednom. Osim televizije, manje štetni nisu mobilni uređaji čije plavo svjetlo ekrana digitalnih uređaja doprinosi disfunkciji sna.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.