Ovo su nagrade koje će bh. klubovi zaraditi samo za nastup u Europi

Četiri kluba iz BiH zaradit će u kvalifikacijama za UEFA natjecanja čak i ako ne postignu ni gol.

Ukupno 1.540.000 eura zaradit će četiri bh. predstavnika u europskim takmičenjima ove sezone čak i ako ne ostvare niti jednu pobjedu.

Najveći dio ovog kolača ide u blagajnu aktualnog prvaka BiH – FK Sarajevo, koji će odigrati najmanje četiri utakmice u Europi. Aktualni prvaci i osvajači Kupa BiH nastupit će prvo u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Sustavom natjecanja u slučaju eliminacije u prvom krugu protiv Celtica čeka ih još dvomeč u trećem kolu kvalifikacija Europske lige. To praktično znači sigurnih 820.000 eura za “bordo tim”. Samo za sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka svaki klub UEFA nagrađuje sa 260.000 eura, te još 280.000 eura za igranje prvog kola kvalifikacija, odnosno u trećem kolu kvalifikacija Europske lige dodatnih 280.000 eura.

Kada je riječ o klubovima u kvalifikacijama za Europsku ligu – Zrinjskom, Širokom Brijegu i Radniku iz Bijeljine – zagarantirane svote su nešto manje, ali opet veoma značajne za bh. prilike.

Eliminacija na samom startu kvalifikacija za Europsku ligu u prvom kolu svakom klubu povećala bi stanje u blagajni za 240.000 eura, a prolazak u drugu rundu donio bi im dodatnih 260.000 eura. Iako novac od europskog pohoda inkasiraju tek na kraju kalendarske godine, iz klubova priznaju da je riječ o prihodima od kojih u velikoj mjeri zavisi egzistencija i opstojnost sportskih kolektiva.

Iako, naravno, klubovi imaju određene troškove, igranjem u Europi profit je i te kako značajan za naš rad. Zrinjski je tri puta bio prvak BiH i sredstva od nastupa na međunarodnoj pozornici uveliko su nam olakšala rad. Ove godine, na primjer, Sarajevo će čak i da ne postigne niti jedan gol inkasirati 820.000 eura. Toj zaradi treba dodati i TV prava, povećanje marketinških prihoda, pa ako hoćete i zaradu od ulaznica. Ako se još prođe jedan ili dva kruga kvalifikacija, skupi se iznos koji je blizu godišnjeg budžeta nekih od, da tako kažemo, najvećih bh. klubova.

Nagrade u Europskoj ligi su nešto skromnije, ali nimalo zanemarive za naše prilike. Oko pola milijuna KM donosi prvo kolo, a prolazak u drugo milijun KM. Pritom, ako sreća posluži pa putovanje ne bude previše daleko, onda su i troškovi manji. U svakom slučaju riječ je o cifri koja i te kako olakšava prolazak klubovima kroz veoma tešku domaću sezonu, istaknuli su iz Zrinjskog, koji će u prvom kolu kvalifikacija odmjeriti snage protiv Akademije Pandev.

Široki Brijeg će u prvom kolu kvalifikacija EL igrati protiv Kairata iz Kazahstana, a Radnik protiv slovačkog Spartaka. “Plemići” su odmah nakon ždrijeba naglasili da su pod imperativom pobjede, a kako bi se što bolje pripremili puleni trenera Harija Vukasa jučer su otputovali na udarne pripreme u Čatež u Sloveniju. Povratak je planiran 4. srpnja.

Narednih desetak dana ćemo maksimalno iskoristiti kako bismo spremno dočekali utakmicu protiv Akademija Pandev. Nisam baš doznao neke informacije vezane za Akademiju Pandev, ali trener i struka sigurno jesu. To će nam predočiti sada u Sloveniji koji stil igraju, tako da se najbolje pripremimo za njih i prođemo dalje, kazao je prvotimac Zrinjskog Slobodan Jakovljević.

U Sloveniji je i ekipa Sarajeva, koja je sa zakašnjenjem, zbog neisplaćenih plaća, tek u petak otputovala na ovaj dio brušenja forme, pišu Nezavisne novine.

Nagrade u Ligi prvaka

  • Sudjelovanje u kvalifikacijama: 260.000 eura
  • 1. kolo kvalifikacija: 280.000 eura
  • 2. kolo kvalifikacija: 380.000 eura
  • 3. kolo kvalifikacija: 480.000 eura

Nagrade u Europskoj ligi

  • 1. kolo kvalifikacija: 240.000 eura
  • 2. kolo kvalifikacija: 260.000 eura
  • 3. kolo kvalifikacija: 280.000 eura

Playoff: 300.000 eura.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.