Ovo je top 10 tvrtki s najvećim brojem zaposlenika u BiH

U Bosni i Hercegovini zaposleno je oko 530.000 osoba, a prema podacima za 2018. godinu deset kompanija s najvećim brojem zaposlenika u našoj državi zapošljava ukupno 36.909 građana.

Tako se navodi u podacima koje su prikupili Financijsko-informatička agencija Federacije Bosne i Hercegovine (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge Banja Luka.

Od deset kompanija i ustanova koje će se spomenuti, samo dvije su privatne, dvije su zapravo klinički centri, a ostale su ili javna poduzeća ili proizvodne državne kompanije.

Ako je suditi prema navedenim izvorima, kompanija s najvećim brojem zaposlenika u Bosni i Hercegovini tijekom 2018. godine je tuzlanski Bingo sa 6.845 građana koji plaću primaju od ovog trgovačkog giganta.

Na drugom mjestu je entitetsko javno poduzeće “Šume Republike Srpske” sa 4.958 zaposlenih, a na trećoj poziciji je također jedno javno poduzeće – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, sa 4.462 registriranih zaposlenika tijekom 2018. godine, piše Klix.ba.

BH Telecom zauzima četvrto mjesto po broju zaposlenih pa se taj broj za ovo veliko javno poduzeće zaustavio na 3.303, dok je peto mjesto s nešto manjim brojem – 3.283 – zauzeo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Još jedna državna firma nalazi se na šestom mjestu sa 3.139 zaposlenih, a riječ je o Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine.

Tek druga privatna kompanija nalazi se na sedmom mjestu, riječ je o FIS-u iz Viteza u kojem je zaposleno 3.015 ljudi.

Još jedan klinički centar je na osmom mjestu. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci zapošljava 2.769 osoba. Deveta najmnogoljudnija kompanija je Rudnik mrkog uglja Banovići sa 2.673 zaposlenih, a na posljednjem mjestu je još jedno javno poduzeće – Željeznice Republike Srpske sa 2.462 uposlene osobe.

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.