Ovo je razlog povećanog broja biciklista na hercegovačkim cestama

Na cestama u Hercegovini ovih dana primjetan je veći broj stranih biciklista.

Nije riječ o turistima već o natjecateljima. Razlog njihovog prolaska kroz hercegovačke gradove je Transkontinentalna utrka duga 4.329 km od Flandrije do obala Crnog mora.

Nažalost, njemački biciklist rednog broja 139 Andred Uwe Grau (58) utrku je završio u blizini Širokoga Brijega gdje ga je udario automobil.

S teškim tjelesnim ozljedama hospitaliziran je u SKB Mostar.

Dio utrke prolazi kroz Hercegovinu

Pozivamo vozače na maksimalan oprez u prometu.

Njemački biciklist teško ozlijeđen u prometnoj nesreći kod Širokoga Brijega

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • ima dokumentarac o Vukovima, uglavnom taj vuk koji je sniman prešao je cijelu Europu i bilo je sve ok… bio gladan i jadan .. ali je išao… uglavnom stigao je do Bosne i Hercegovine i tamo je ranjen …

 • Svaka čast sportu kao takvome, ali treba biti realan da biciklisti u BiH su velik problem u svakodnevnom prometu. Sa autom se iza njih po magistralnoj cesti vozimo po 20minuta jer je cesta jedva dovoljna da se dva auta razmjene kamoli još kada se biciklo ugura na tu cestu. Mislim da bi se policija morala više pozabaviti sa njima i ako ima troatoar a oni se voze cestom da bi ih trebalo kažnjavati.

  • bicikl je prijevozno sredstvo i kao takvo je namijenjeno za promet cestama, a ne trotoarom, a ti ako si u autu samim time ti je zgodnije jer pritiskom na pedalu gasa auto ide, bicikl se pogoni snagom vozača. Stvari su jednostavne, onaj jači u prometu treba obratiti posebnu pozornost na slabijega… ili možda bi trebao onaj s bagerom rušiti sve pred sobom…. malo međusobnog uvažavanja i kulture ne bi škodilo nikome…

  • Koji si ti glupan-ača pa trotoar je za pješaka , bicikl je prevozno sredstvo i kao takvo ide cestom (osim ako nema biciklističke staze, a nema)…policija jedino griješi što takvim debilima kao što si sam/a ne oduzme vozačku pa na ponovno polaganje…bem ti hercegovinu i kupovanje svega i svačega

 • Pa za biciklista je i normalno da se vozi cestom a ne trotoarom. Ako ne znas radije pitaj a nemoj se pravit pametan . Da si kojim slucajem otisao izvan BIH to bi i mogao vidjeti. Al eto naucio si danas nesto!

 • Otišao sam svugdje iz BiH i jedino na balkanu i Dalmaciji biciklisti voze cestom a ne označenom trakom za bicikle ili biciklističkim stazama . Ako je već prijevozno sredstvo magistralom i ostalim cestama onda ajmo registracija bicikla ko se tu vozi i kazne jer svako drugi kojeg sretnem vozi po sred ceste 40/kmh i nema namjeru da se pomakne u stranu a uvijek auto krivo. Tko god je sa autom na cesti radi posla će se složiti sa mnom koliko je to opasno jer radi bicikliste. Daj plati registraciju, dak puteve daj ostalo i onda moram još strepiti da ne pokupim nekoga kome nije mjesto na cesti gdje se vozi od 60 do 80/kmh.

  • tebi nitko ne može objasniti izgleda ništa, ali imaš internet pa malo surfaj i nauči nešto… trenutno je u tijeku kao što piše interkontinentalna utrka koja prolazi kroz cijelu Europu, duljina utrke je otprilike 4300 KM pa kako i kuda misliš da ti biciklisti voze … po šumama???

   Imaš auto i voziš da ne bi trošio snagu… tvojom analogijom izgleda da bi trebalo i hodočasnike zgaziti koji idu pjehe za Međugorje jer idu i oni po cesti.
   A kad naiđeš na bagera i on je spor je li tako isto gunđaš da ti se skloni…

  • Narodne novine ŽZH “Zakon o sigurnosti prometa na cestama” ljudi pročitajte tko sve sudjeluje u prometu, a onaj koji ima vozačku a ne zna da je bicikl jednakopravan u prometu kao i svako drugo vozilo… ponovo testove u ruke.

 • Nisu naše uske, nepregledne ceste za bicikliste. Eto dvojica ozljeđena. Bilo bi super da imamo biciklističke staze, ali pošto nemamo ni osnovne stvari, nerealno je da njih imamo. Meni kao vozaču nije nimalo drago sresti bicikliste na cesti.

  • Zato i je stvar međusobnog poštivanja i uvažavanja, ni meni kao vozaču nije drago kada mi se drugi vozači prilijepe za auto ili kada me pretječu u nepreglednim krivinama i voze kao da su sami na cesti.
   Trebali bi svi, počev od pješaka, biciklista i vozača motornih vozila se međusobno poštivati i najosnovnije poštivati zakonske propise u prometu i bit će sve pet. Niko nikoga neće ugroziti, a kad je biciklist ispred tebe pričekaš kad je sigurno uradi pretjecanje i nema problema, to ti ne treba biti uopće neugodno ili nelagodno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.