Ovo je najzdravija biljka na svijetu, a možete ju imati i u vlastitom dvorištu

Male, tamnoplave bobice aronije najzdravija su namirnica na svijetu.

Do prije nekoliko godina relativno nepoznata, ova se biljka počela sve više uzgajati i kod nas. Njezina se potrošnja nakon otkrića brojnih, nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje povećala diljem svijeta.

Aronija ima antikancerogene i antioksidativne učinke na ljudsko tijelo, prepuna je željeza, vitamina, minerala, a za poboljšanje zdravlja dovoljna je tek mala količina dnevno, piše putnikofer.hr.

U nastavku doznajte zašto je aronija najzdravija biljka na svijetu.

ŠTO JE ARONIJA, GDJE USPIJEVA I KAKO SE UZGAJA

Aronija je višegodišnji listopadni grm podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a njezini su plodovi tamnoplave bobice koje izgledom pomalo podsjećaju na borovnice.

Za razliku od slatkih borovnica, oporog su i kiselog okusa, pa se obično konzumiraju u obliku soka, čaja, džema ili sirupa. Jednostavna je za uzgoj jer nema prirodnog neprijatelja, poput nametnika koji bi napadali njezine listove i plodove.

Zato se nikad ne šprica s nikakvim kemikalijama, već raste potpuno prirodno i ekološki, a otporna je i na hladnoću i mraz. Plodovi na rod dolaze u kasno ljeto, krajem kolovoza i početkom rujna, a bobice na grmu mogu ostati i do dva mjeseca.

Aronija, najzdravija biljka na svijetu (Foto: Pixabay)

KAKO SE OVA BILJKA PROŠIRILA SVIJETOM I GDJE SE SVE UZGAJA

Biljka potječe iz Kanade, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća otkrivena su njezina ljekovita svojstva.

Kao vrijednu prehrambenu i ljekovitu biljku poznavali su ju još davno američki Indijanci koji su sušene bobice aronije mljeli i dodavali obrocima. Svježe plodove su koristili kod želučanih problema, prehlada i gripa, a od lišća kuhali okrepljujuć čaj.

Ne čudi da je otkrivena upravo u Kanadi jer aronija najbolje uspijeva u predjelima gdje su zime duge i hladne, a ljeta blaga. Zato se ubrzo počela uzgajati i u Švedskoj, Finskoj i Rusiji, a kasnije i u cijelom svijetu.

ZAŠTO JE ARONIJA DOBRA ZA ZDRAVLJE ČOVJEKA I KAKO JU KONZUMIRATI

Aronija ima brojna ljekovita svojstva. Ljudski organizam pročišćava od štetnih tvari i korisna je prevencija protiv lakših i težih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogena svojstva jer štiti zdrave stanice, usporava starenje organizma i sprečava razvoj kroničnih bolesti.

Često se konzumira i kad do oboljenja već dođe jer može olakšati simptome i pomoći u borbi protiv bolesti. Prema nekim pričama, nakon nuklearne katastrofe u Černobilu za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba koristile su se upravo bobice aronije!

Cvijet aronije (Foto: Pixabay)

DOKAZANO PODIŽE IMUNITET, SMANJUJE UPALE, ČUVA KOŽU I OČI…

Aronija dokazano podiže cjelokupni imunitet organizma. Smanjuje upale i sprečava razvoj bakterijskih i virusnih infekcija, ublažava migrene i glavobolje, odlično utječe na cirkulaciju, crijevnu sluznicu i želudac.

Sadrži velike količine beta karotena koji čuvaju kožu i oči, a regulira i rad gušterače i razinu šećera u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima.

KONZUMIRA SE SUŠENA, U OBLIKU SOKA, ČAJA ILI PEKMEZA

Aroniju možete konzumirati samu, svježu, ali opor okus mogao bi vas odbiti. Zato je za konzumaciju pogodnija prerada u sok bez dodanog šećera. Čistog soka od aronije dovoljno je popiti 0,03 dcl dnevno, odnosno jednu čašicu za rakiju.

Ove sokove rade brojni OPG-ovi i nije teško naći onaj čisti, bez šećera i drugih dodataka. Kod nas se prodaju i sušene bobice aronije, pekmezi i čajevi, za koje preporučujemo ipak pročitati deklaraciju kako biste bili svjesni što sve, osim same aronije, dodatno unosite u organizam.

VLASTITO STABLO OVE MOĆNE BILJKE MOŽETE POSADITI I U SVOM DVORIŠTU

Aronija, najzdravija biljka na svijetu, konzumira se i kao sok ili sirup (Foto: Pixabay)

U vrtnim centrima i rasadnicima mogu se pronaći sadnice aronije, pa ako imate vrt možete lako imati svoje vlastito stablo ove moćne superbiljke. Prije sadnje odaberite mjesto u vrtu i iskopajte jamu duboku oko 30 centimetara.

Na dno stavite malo stajskog gnojiva, pa ga prekrijte zemljom za sadnju i izmiješajte ih. Na tu smjesu stavite korijen biljke, pa zatrpajte zemljom. Ugazite zemlju oko biljke i dobro ju zalijte.

Prvu berbu možete očekivati za dvije do tri godine, a uz pravilnu njegu i brigu nakon 9 godina možete računati na 15-ak kilograma ploda godišnje samo od jedne biljke.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.