Ovo je najbolji način da smirite svoje dijete

Veliki zagrljaj, čvrst zagrljaj, utješna riječ, tapšanje po ramenu, riječi ohrabrenja, čak i ignoriranje…? Sve su to načini na koje roditelji diljem svijeta smiruju svoju djecu prilikom nekakvog emocionalnog ispada. Bio to ispad bijesa, nemoći, straha, bilo to malo dijete ili tinejdžer. Svako dijete s vremena na vrijeme suočava se s nekakvom unutarnjom burom koja se mora smiriti da bi je dijete naknadno moglo razumjeti. U nekom obliku.

U svakom slučaju – kakav god ispad je u pitanju, roditelj mora znati da se on dogodio zbog bure emocija koje su nastupile u djetetu, bure koje ono samo ne može kontrolirati. Zato i dolazi do takvih ispada, a njih je najbolje – kažu stručnjaci, umiriti – disanjem.

“Kao roditelj, vjerojatno ste se morali nositi s tjeskobom svog djeteta. Ponekad vam se možda činilo da baš ništa ne može pomoći vašem djetetu, osim malo vremena da dođe k sebi. “Da faza prođe”, no nedavna studija koju je proveo Mark Krasnow, profesor biokemije na Sveučilištu Stanford, a prenosi to portal Red Tricycle, ustanovio je da disanje zapravo može utjecati na aktivnost mozga.

Dok su proučavali neurone u mozgu miševa, istraživači su otkrili da je skupina živaca odgovornih za regulaciju disanja izravno povezana sa središtem mozga te kada promijenite uzorke disanja, zapravo možete promijeniti i svoje emocije, poput straha i tjeskobe i tako svom organizmu – promjenom disanja, zapravo kažete da se smiri.

Male bebe možda neće shvatiti koncept “diši, ljubavi, duboko diši,” – no čak i u takvim malim danima to ih možete naučiti, a dijete koje razumije te riječi – dakle dijete koliko god ono već staro bilo, najbolje je umiriti upravo tim utješnim riječima – samo diši!

Tako će vaši tinejdžeri jednoga dana, i sami ovom metodom moći izbalansirati svoje tinejdžerske strahove. Jer znate – što su djeca veća, veće su i njihove emocije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.