Ovo je jedno od najvećih legla bakterija u WC-u

Pruža im udobnost i toplinu, no istraživanja su pokazala da bi zapravo mogao biti dom za kolonije bakterija.

Tepih u WC-u s jedne strane može uljepšati neatraktivan prostor, a s druge strane ima vrlo korisnu funkciju. Naime, ako zimi u kasnim noćnim satima odete do toaleta, onaj mekani i nježni tepih koji stoji ispred WC školjke najbolji je prijatelj zimogroznih stopala, piše 24 sata.

Efekt kihanja

U istraživanju koje je proveo američki mikrobiolog Charles Gerba znanstvenici su utvrdili da se prilikom puštanja vode u zahodskoj školjci javlja takozvani “efekt kihanja”, prenosi Tips’n’Tricks.

Puštanjem vode u WC školjki se formira oblak sitnih kapljica. To je zapravo oblak nevidljivih bakterija koje žive unutar zahoda, a ondje su dospjele iz fekalija.

Taj se oblak potom diže iz WC školjke i spušta se na područje oko nje, dakle na pod. Bakterije se raspršuju na područja koja okružuju zahodsku školjku, uključujući prostirku ili tepih na kojem stojite bosi, piše 24sata.

Baciti ga ili ne?

Znanstvenici kažu kako ipak nema potrebe bacati prostirku jer unatoč činjenici da ona skuplja mnogo bakterija, neće uzrokovati zarazu. Naime, riječ je o bakterijama koje odatle neće lako pronaći put do ruku, a onda posljedično ni usta ili probavnog trakta gdje bi mogle stvoriti probleme, za razliku od bakterija koje se nalaze na kvakama ili ručnicima. Stoga je rizik da se razbolite od prostirke kraj WC-a vrlo mali. Naravno, osim ako ne drijemate na njoj.

Ipak, bilo bi dobro otirač redovito prati kako bi se još dodatno smanjio rizik od eventualne zaraze. Stručnjaci kažu da je dovoljno takve tepihe i prostirke prati jedanput na tjedan, a drugo rješenje je zatvaranje poklopca WC školjke prije ispiranja. To će zadržati oblak bakterija unutar školjke i spriječiti ih da pronađu put do meke i udobne kupaonske prostirkem, piše 24sata.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.