Ovo je hrana koja briše bore i godine

Geni igraju veliku ulogu u procesu starenja ali podjednako važan faktor su i namirnice koje unosimo u organizam. Ne možemo se izboriti protiv ovog prirodnog procesa ali možemo ga prolongirati ishranom koja je bogata antioksidansima.
Usporite starenje i pobijedite godine uz sljedeće namirnice.

1. Bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća su dobre za vas i vaš organizam. Ovi plodovi su snažan izvor vitamina i minerala a postoji mnogo načina da ga ubacite u ishranu. Pojedite šaku bobičastog voća uz doručak ili ga ubacite kao salatu za vrijeme užine.

2. Rajčica

Ako ste mislili da je rajčica samo povrće koje konzumiramo u toplijem dijelu godine, onda ste se prevarili. Rajčica može djelovati i lijepo na vašu kožu – zatvarajući pore, a pritom i hladi vaše lice. Rajčica sadrži velike količine vitaminima A i C, a poznato je da može čistiti akne i posvijetliti tamne mrlje na koži. Antioksidansi se u rajčici nalaze u velikim količinama, a pogoduju masnoj koži, smanjujući proizvodnju i lučenje masti, zatvaraju pore i bore se protiv bora.

3. Tofu i soja

Uvrstite li tofu i soju u prehranu možete nadoknaditi šest posto kolagena za šest mjeseci. Zvuči odlično, zar ne? Soja sadržava fitoestrogen koji ima učinak kao i hormon estrogen i potiče proizvodnju kolagena te pomaže pri održavanju mladolikog izgleda.

4. Tuna

Tuna, i ostale namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama poput lososa i sardina, vašu će kožu učiniti ljepšom i zdravijom, te vas zaštititi od nastanka raka kože.

5. Kava

Samo jedna šalica kave na dan smanjuje šanse od nastanka raka kože. Osim toga, zrnca svježe mljevene kave možete upotrijebiti kao jeftin piling za tijelo. Njima možete istrljati sve od kože lica, vrata i udova, do otvrdnule kože na stopalima.

6. Crna čokolada

Jedan od bitnih antioksidanata je flavonoid, a crna čokolada obiluje njime. On potpomaže u održavanju jakih krvnih sudova.

7. Špinat

Jedna šalica špinata sadrži 20 posto dijetalnih vlakana, koja pomažu kod probave, sprečavaju zatvor, održavaju nisku razinu šećera u krvi.

8. Orasi

Orah je bogat antioksidansima, čudesnim tvarima u našem tijelu koji štite stanice od starenja, pomažu u obnovi tkiva, sprječavaju bolesti i pomažu imunološkom sustavu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.