Ovo bi svaki vozač trebao imati u vozilu

Kartica za spašavanje trebala bi biti u svakom automobilu jer drastično povećava šanse nakon nesreće.

To je jednostavan letak u formatu A4: kartica za spašavanje pokazuje gdje pomagači mogu rasjeći automobil nakon nesreće – ako se pronađe na vrijeme.

Kartica stoga treba imati stalno mjesto u automobilu – iza štitnika od sunca vozača (vrijedi i u inozemstvu). Vatrogasci obično tada relativno lako mogu doći do njih.

Na karti je shematski prikazan položaj elemenata bitnih za spašavanje nakon nesreće. Na primjer, otkriva položaj zračnih jastuka, plinskih vodova, kontrolnih jedinica, visokonaponskih komponenti i polazišta alata za oporavak. Na taj način spašavatelji mogu brže vidjeti gdje mogu sigurno i učinkovito primijeniti rezače ili razmazivače ili trebaju li poduzeti posebne sigurnosne mjere, piše Fenix-Magazin.de.

Ta informacija je posebno važna za hibridne i električne automobile. Budući da je njihova nova tehnologija često još manje poznata spašavateljima od strukture konvencionalnih modela izgaranja. Zahvaljujući kartici prosječno vrijeme spašavanja smanjeno je za trećinu, kažu pomagači iz vatrogasaca i drugih spasilačkih službi.

Karte se obično mogu preuzeti s web stranice proizvođača, ispisati i pričvrstiti na štitnik od sunca. Ispis u boji čini kartu jasnijom i time olakšava rad spašavateljima.

Ručka u autu iznad vrata ima skrivenu funkciju

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.