Ovih se 10 prijevara na eBayu trebate čuvati

Volimo eBay i rado ga koristimo. Ali, treba biti oprezan jer i na toj platformi operiraju razni prevaranti koji pokušavaju doći do vašeg novca na ilegalne i sumnjive načine.

Ovo je pregled deset najčešćih prijevara na eBayu. Tri će vas zanimati ako ste češće u ulozi kupca, šest ako ste češće prodavatelj, dok se jedna odnosi na sve korisnike eBaya.

Tri najčešće prijevare kupaca na eBayu

Općenito gledajući, kupci imaju manje razloga za zabrinutost jer u eBayu češće staju na njihovu stranu kad dođe do prijepora. No, postoji nekoliko načina kako vas se može preveslati.

1) Prodavač bježi s vašim novcem

Za većinu oglasa eBayevo jamstvo povrata novca vaš štiti ako prodavač nikad nije isporučio robu. Ali, to se ne odnosi na sve kategorije. Izuzetak su vozila, nekretnine, predmeti koje prodaje aukcijska kuća Sotheby’s, web odredišta i tvrtke koje su na prodaju, mali oglasi, usluge i pojedine vrste poslovne opreme.

Vidljivo je kako je riječ o skupljoj robi, obično vrijednoj na tisuće američkih dolara. Prijevara je jednostavna: vi uplatite novac, ništa se ne dogodi.

Kako ćete ju izbjeći? Čak i ako provjerite prodavača i ostavi vam dobar dojam, nikad ne možete biti sigurni ne krije li se iza ponude pokušaj prijevare. Moguće je i kako igraju na dulje staze: prvo skupe dobru reputaciju, pa se naplate jednom visokovrijednom prijevarom.

Sve što možete napraviti jest nastojati izbjegavati kupovinu u kategorijama koje nisu obuhvaćene jamstvom.

2) Prodavač isporučuje pod pogrešnim imenom

O čemu se radi? Prodavač objavi normalan oglas, obično (ali ne i uvijek) s opcijom Buy Now. Kad kupite robu prodavač ju uredno isporuči na vašu adresu ali namjerno krivo napiše naziv, zbog čega pomislite kako ste primili tuđi paket. Ako vratite paket, dobit će oznaku ‘Odbijeno’ ili ‘Vraćeno’ (Refused / Returned), što poništava uvjete jamstva povrata novca. Prodavač može zadržati novac, vi nemate robu, a ne možete se čak ni žaliti.

U ovom scenariju nemate na raspolaganju dobrih opcija. Najbolje što možete napraviti jest riskirati i otvoriti sve pakete koji pristignu na vašu adresu.

3) Prodavač vam pošalje praznu kutiju

Prodavač objavi oglas, obično za neku vrlo traženu tobu (poput, recimo, fidget spinnera sad), s cijenom daleko ispod tržišne. Nadaju se kako ćete nasjesti i požuriti kupiti ju prije drugih. No, u objavi je jasno navedeno kako je na prodaju samo kutija za tu robu, ne i sama roba. Ako niste pažljivo pročitali… Pa, nasanjkali su vas.

Kako ćete to izbjeći? Nikad, ali nikad ne kupujte u žurbi. Pažljivo pročitajte oglas i uvjete prije no što obavite transakciju.

 

 

Šest prijevara koje prijete prodavačima


1) Kupac nudi više od ponuđenog

Kupac vas kontaktira i nudi puno više novca od iznosa kojeg tražite. Potom pošalju prazan ček kojeg ne možete unovčiti. A robu ste već poslali.

Kako ćete to izbjeći? Držite se dobrog starog pravila: ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, nešto ne štima. Drugo, ne šaljite robu dok nemate gotovinu u rukama ili novac na računu u banci. Treće, izbjegavajte čekove.

2) Kupac se želi nagoditi mimo eBaya

Ako je vaš oglas aukcijski, moguće je kako će se javiti kupac koji će ponuditi isplatu odmah ako obustavite prodaju i dogovorite se mimo eBaya. Ukoliko pristanete, moguće je kako će se požaliti na vaš proizvod, tvrdeći kako je defektan, lažan ili nepostojeći. Možete pokušati to osporiti, ali eBay vam neće moći pomoći jer ste pristali poslovati mimo njih.

Kako ćete to izbjeći? Jednostavno: nemojte poslovati izvan eBaya.

3) Kupac tvrdi kako ste poslali praznu kutiju

Kupac kupi nešto iz vaše ponude. Pošaljete mu robu po uplati. Kad ju primi, požali se eBayu kako ste poslali praznu kutiju. Vas će prisiliti na povrat novca, kupac vam vrati praznu kutiju i zadrži robu koju je kupio.

Kako ćete to izbjeći? Prije prodaje provjerite povijest kupca. Ako ima puno žalbi, to je znak za oprez. Kontaktirate li eBay, reći će vam kako se trebate žaliti, za što ćete trebati prikupiti sve dokaze do kojih možete doći. Fotografirajte uvijek postupak pakiranja i slanja radi dodatne zaštite.

4) Kupac traži povrat novca radi navodnog kvara

Recimo kako prodajete rabljeni uređaj koji je tražen (poput, primjerice, iPhonea 6 Plus). Kupac ga kupi, ali od prije ima pokvaren ili oštećen isti takav uređaj. Isporučite robu, oni ju prime i potom se požale eBayu kako ste poslali defektnu robu. Ako ne možete dokazati kako ste poslali ispravan uređaj, eBay će im vratiti novac, a vi ćete ostati bez robe.

Kako ćete to izbjeći? Zabilježite sve ojedinosti jedinstvene za vaš uređaj, kao što su serijski i IMEI brojevi.

 

5) Kupac PayPalu prijavljuje kako nije primio robu

Kad prodajete koristeći PayPal, pokriveni ste njihovim programom Seller Protection. Ali, kako bi ta zaštita vrijedila morate imati dokaz isporuke za svu robu. Za transakcije vrijednosti manje od 750 dolara dovoljno je imati potvrdu o isporuci. Za skuplje je potrebno imati potpisanu potvrdu isporuke.

Prevaranti su svjesni kako brojni prodavači nisu svjesni kako moraju ispuniti ovaj preduvjet, pa pokušavaju to zlorabiti.

Kako ćete to izbjeći? Uvijek pratite put svoje robe. Za robu vrijedniju od 750 dolara tražite potpis kao potvrdu primitka.

6) Kupac otkazuje transakciju

Bez obzira koristi li kreditnu karticu ili PayPay, kupac uvijek može aktivirati prisilni povrat novca tako što će od banke ili PayPala zatražiti otkazivanje transakcije. Pritom će vam obično još naplatiti i naknadu za to: između 15 i 25 dolara.

Otkazivanje transakcije vrlo je lako aktivirati. Dovoljno je da kupac izrazi sumnju kako sudjelujete u nečemu što je sumnjivo i većina banaka (a s njima i PayPal) će otkazati transakciju.

Kako ćete to izbjeći? Držite se strogo svih pravila i propisa koje određuje PayPal Seller Protection. Što se banaka tiče, nakon svakog takvog otkazivanja slijedi istraga. Ako možete dokazati kako je transakcija bila valjana, možda ćete uspjeti preokrenuti otkazivanje.

Imajte na umu kako je bolje vratiti novac ljudima ako ga ljubazno zatraže i ako ih ne možete od toga odgovoriti nego ih tjerati na otkazivanje transakcije.


Prijevara koje se svi trebaju čuvati

Mogli biste primiti e-poštu koja djeluje kao službena poruka iz eBaya. Od vas će zatražiti nešto što će također zvučati službeno: provjeru podataka, promjenu lozinke, potvrdu nedavne kupovine ili prodaje… I sadržavat će poveznicu na web stranicu na kojoj se trebate logirati u vaš korisnički račun.

E, to je definitivno znak za uzbunu. Kliknete li na link, odvest će vas na lažno web odredište koje će izgledati kao pravi eBay. Probat ćete se logirati ali bez uspjeha, bez obzira koliko puta ćete pokušavati.

Jednom je bilo dovoljno, doduše. Čim ste prvi put unijeli svoje podatke, prevaranti su ih zgrabili i dodali u bazu koju će prodati zainteresiranim kupcima. Ili, ako ste lošije sreće, preoteti vaš korisnički račun na eBayu.

Kako ćete to izbjeći? Taj oblik prijevare zove se phishing. Naučite kako izgleda prevarantska e-pošta i nemojte nikad na to nasjesti. A nemojte ni klikati na poveznice u e-pošti, osim ako niste sto posto sigurni kako nije riječ o prijevari (a i tada razmislite dva puta).

Najbolje bi bilo kad bi web adrese tipkali ručno, preporuča Make Use Of.

 

(Tportal.hr)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.