Ove tri ekstremne roditeljske taktike zapravo funkcioniraju

Ponekad, kao roditelj, suočit ćete se s činjenicom da zapravo ne znate kako pomoći djetetu da uspije. To tvrdi stručnjakinja za roditeljstvo Margot Machol Bisnow, koja je intervjuirala roditelje 70 visoko uspješnih odraslih osoba za svoju knjigu Raising an Entrepreneur: How to Help Your Children Achieve Their Dreams.

U intervjuima koje je vodila, Bisnow je otkrila da svi imaju zajedničku nit: roditelji s kojima je razgovarala djeci su davali slobodu da slijede svoje strasti, ponekad do naizgled ekstremnih razina, poput napuštanja doma u ranoj dobi ili odustajanja od fakulteta, pišu Index Mame.

Svaka od ovih ekstremnih stvari koje roditelji rade pokazuje da roditelji slušaju dijete i ozbiljno shvaćaju što im dijete kaže, umjesto da misle da oni kao roditelji znaju najbolje. Ono što je pomalo tužno jest da se njihove metode ne bi trebale smatrati ekstremnima, već normalnima, kaže Bisnow za CNBC.

Evo tri primjera ekstremnih roditeljskih odluka koje su zapravo učinkovite, prema Bisnow i roditeljima koje je intervjuirala.

Podržavajte strasti djece unatoč nedoumicama

Odrastajući u San Franciscu, gdje je njegov otac vodio popularni restoran, John M. Chu pokazivao je zanimanje za kreativnu umjetnost. Njegovi roditelji htjeli su da izabere nešto tradicionalnije. Ipak, mama mu je dala kameru da snima kućne filmove obiteljskih odmora, a njegova strast je s vremenom rasla.

Kad je bio u srednjoj školi, majka ga je opominjala da bi se, umjesto što radi na filmovima do kasno u noć, trebao usredotočiti na školu i prestati gubiti vrijeme.

Briznuo sam u plač i rekao im da me ne mogu zaustaviti jer je ovo ono što volim. Idućeg dana, mama mi je dala hrpu knjiga o snimanju filmova i rekla: ‘Ako to želiš raditi, nauči sve o tome i budi najbolji‘, prisjetio se filmaš.

Bisnow kaže: “Ne gradi svatko svoju karijeru iz strasti, ali pokazivanje da vjerujete svojoj djeci može im dati samopouzdanje koje će im trebati da uspiju kao odrasli, bez obzira na put koji slijede.”

Pustite djecu da odu od kuće u ranoj dobi

Više roditelja s kojima je Bisnow razgovarala pustilo je djecu s uzice i davalo im više neovisnosti od malih nogu. Uzmimo za primjer roditelje Simona Isaacsa, izvršnog direktora tvrtke za digitalni marketing TaskForce i suosnivača digitalne platforme Fatherly.

Njegova priča nema mnogo veze s poduzetništvom: kad je Isaacs bio u srednjoj školi, dopustili su mu da ode od kuće i provede dvije godine u Coloradu, trenirajući kao skijaš, piše portal Index Mame.

Isaacs je kasnije natjecateljski skijao za koledž Middlebury i nadao se da će ući u olimpijski tim SAD-a. To se nikad nije dogodilo, ali iskustvo je izravno utjecalo na njegov poduzetnički uspjeh, tvrdi Bisnow.

Taj stupanj strasti prema nečemu naučio ga je odlučnosti i usredotočenosti, napornom radu i svim stvarima koje su potrebne za uspjeh u životu. Znam da je njegovoj obitelji bilo teško pustiti ga da ode, ali ga je pustila, napominje.

Dobro reagirajte na odustajanje od fakulteta

Neće svatko tko napusti fakultet s poduzetničkim snovima postati novi Bill Gates ili Mark Zuckerberg.

Mama Matta Mullenwega svakako je bila oprezna. Njezin sin nije imao tvrtku 2004. godine kada je rekao da želi napustiti Sveučilište u Houstonu nakon dvije godine studija.

Mullenweg je razvijao sustav za upravljanje web-sadržajem u svojoj studentskoj sobi, a web-stranica za tehnološke medije CNET htjela mu je početi plaćati za njegov rad. Njegova majka se u početku borila s tom odlukom, a osvojila ju je Mullenwegova strast i predanost, kaže Bisnow. Naposljetku ga je odvezla u San Francisco da mu pomogne pronaći stan.

On je doslovno radio na tome bez prestanka, a ona je znala koliko mu je to važno i pustila ga je, kaže Bisnow.

Nakon godinu dana Mullenweg je napustio CNET kako bi svoju kreaciju pretvorio u samostalan posao: WordPress. Nije mogao “zamisliti da radi bilo što drugo”, napisao je tada na svom blogu.

Danas je izvršni direktor matične tvrtke WordPress.com Automattic, koja ima više od 2000 zaposlenika, a njezina je vrijednost 2021. procijenjena na 7.5 milijardi dolara.

Mnogi roditelji ne slažu se s time da njihova djeca odustanu od studija. Misle da neće biti uspješna ako to naprave. Za Mullenwega, to je bila ispravna odluka, zaključila je Bisnow.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.