Ove stvari nikako nemojte raditi odmah nakon što se probudite – Jabuka.tv

Ove stvari nikako nemojte raditi odmah nakon što se probudite

Ne kaže se bez razloga da je netko ustao na krivu nogu kad joj (ili njemu) dan započne izuzetno loše.

Kako ćemo započeti dan enormno utječe na to kako će cijeli dan proteći, kako ćemo se osjećati te koliko ćemo biti učinkoviti. Zbog toga se isplati osobitu pozornost pružiti prvim minutama dana. Ako želiš dobro započeti dan, onda bolje nemoj raditi ovih sedam stvari…

1. Uzeti odmah mobitel u ruke

Koliko god to čudno i nevjerojatno zvuči (osobito ako koristiš mobitel kao budilicu, izazov je veći) – pogledati Facebook odmah ujutro loš je početak dana.

Tamo ćeš već prije ustajanja pronaći neke loše vijesti iz svijeta, a „kratak pogled“ obično se produži. Kad već imaš mobitel u rukama, onda ćeš još kratko baciti oko na emailove, kalendar i, i, i… I već prije ustajanja si u stresu, a i izgubila si vrijeme koje si mogla utrošiti u spravljanje finog i zdravog doručka.

2. Stiskati “snooze-tipku”

Pet dodatnih minuta čine se jako privlačnima. Međutim, ako pritisneš snooze-tipku, napravit ćeš veliku pogrešku. Ako zadrijemaš, tijelo će se još jednom pripremiti za ciklus spavanja. A za to mu treba puno više od trajanja stanke – pa ćeš se probuditi još više iscrpljena i vjerojatno se nećeš cijeli dan oporaviti od toga.

3. Piti kavu

Puno ljudi odmah nakon buđenja najprije popije šalicu kave kako bi „došli k sebi“. Međutim, tijelo ujutro proizvodi puno kortizola, hormona koji nam daje energiju tijekom dana. Tko pije kavu prije 9:30 smanjuje proizvodnju tog hormona te će biti umorniji.

4. Spremati se u mraku

Svjetlo kod ustajanja ima bitnu ulogu. Što je svjetlije kod ustajanja, lakše ćeš se razbuditi te bolje započeti dan. Baš zbog toga je mnogim ljudima zimi teško probuditi se do kraja. Dakle, ujutro nemoj tapkati po mraku, nego digni rolete, razmakni zavjese ili što već treba kako bi ušlo čim više svjetla u prostoriju. Ako je vani još mrak, uključi svjetiljke.

5. Ostati ležati nakon što je zvonila budilica

Čim je budilica prekinula tvoje snove, odmah trebaš napustiti svoj položaj za spavanje. To ne znači da odmah trebaš ustati, ali obavezno moraš promijeniti položaj. Inače će ti biti teško pripremiti tijelo za ustajanje. Zato se fino ispruži, protegni ruke i noge – miči se i proteži dok se i mali prst na nozi ne probudi!

6. Diskutirati sa samom sobom

Istraživanja su dokazala da svaki čovjek za svaki dan ima određeni kontingent snage volje. Ako netko ujutro potroši puno toga, tijekom dana će je imati manje, odnosno bit će manje produktivan i prodoran. Zbog toga izbjegavaj već ujutro izazivati svoju snagu volje tako da tražiš izgovore, kukaš ili pokušavaš pronaći neki drugi način da produžiš jutro, piše miss7.hr.

Radije se drži zadanih rituala kako bi ti jutro automatski prošlo. Tako ćeš znatno bolje započeti dan, a snaga volje bit će tijekom dana postojana.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.