Ove stvari nemojte držati u podrumu

Iako podrum može dobro poslužiti za spremanje stvari koje ne koristite svaki dan, ne bi se trebao koristiti kao odlagalište za apsolutno sve. Osim potencijalnog stvaranja nereda, nepažljivo odlaganje raznih predmeta može im uzrokovati i nepopravljivu štetu.

Potrepštine za kućne ljubimce

Slično kao i hrana za ljude, hrana za pse, mačke ili bilo koja druga vrsta hrane za kućne ljubimce ne bi se trebala skladištiti u podrumu jer se štetočine mogu udomiti unutar pakiranja. Osim toga, pijesak za mačke može se početi zgrudvati zbog viška vlage.

Hrana za vaše ljubimce također može biti poslastica i za štetočine

Osjetljive tkanine

Sentimentalne predmete kao što su odjeća za bebe, plišane životinje, vjenčanice ili komadi od krzna i kože ne smiju se držati u podrumu jer su vrlo osjetljivi na plijesan i vlagu. Možete pohraniti dio odjeće koja vam recimo neće trebati još dva godišnja doba. Takvu odjeću treba zatvoriti u kutije, pravilno označiti i staviti na police najmanje barem metar od poda. Time se sprječava njihovo oštećenje u slučaju poplave i izlaganja moljcima. Idealno bi bilo da što manje tkanina skladištite u podrumu, piše N1Info.

Prije samog skladištenja tkanina, razmislite možete li ih još upotrebljavati ili, pak, reciklirati ili donirati?

Igračke

Čak i ako nisu sentimentalne ili izrađene od tkanine, izbjegavajte pohranjivanje igračaka u podrum koji je podložan promjenama temperature. Metalne igračke mogu hrđati, a plastične ili drvene mogu nakupiti mrlje od plijesni zbog prevelike vlage. Pokušajte poraditi na smanjenju igračaka s kojima se vaše dijete više ne igra kako biste smanjili potrebu za dodatnim prostorom za pohranu.

Bez obzira na moguć sentimentalan značaj, igračke pokušajte donirati jer će u podrumu dotrajati puno brže.

Papir

Ne samo da će papir privući plijesan, već će s vremenom promijeniti boju (obično požutjeti) i vjerojatno biti nečitljiv. Toplo se preporučuje da papirologiju, fotografije, knjige, časopise, novine i umjetnine  u potpunosti držite podalje od podruma. Kartonske kutije su zabranjene jer će se raspadati i čak mogu postati grickalica za razne štetočine.

Štetočine bi mogle uživati u vašim kartonskim kutijama za koje mislite da će vam trebati.

Namještaj i predmeti za uređenje doma

Sve što je izrađeno od drva može se lako iskriviti ili puknuti u podrumu zbog visoke vlage pa se suzdržite od ostavljanja viška namještaja dolje. Ovo je iznimno važno ako imate starinske predmete ili predmete iz nasljeđa kojima treba privremeni dom. Tepisi će, baš kao i sve tkanine, biti osjetljivi na oštećenja od vlage. Tako da odlaganje teppiha u podrum dugoročno vjerojatno nije najbolja ideja, prenosi N1Info.

Skladištenje namještaja u podrum nije dugoročno rješenje posebice zbog vlage.

Drva za ogrjev

Visoka razina vlage može istrunuti i pokvariti drvo, što će na kraju biti i financijski trošak. Smislite druge ideje za skladištenje drva za ogrjev, kao što je stvaranje prostora za njih u dnevnoj sobi ili vani u šupi.

Srežite financijske troškove i nemojte dozvoliti da vam drva za ogrjev izgube na valjanosti zbog skladištenja u podrumu.

Elektronika

Čak i ako godinama niste koristili DVD player – i mislite da biste ga jednog dana mogli ponovno izvaditi – nema smisla stavljati ga u podrum. Oscilirajuće temperature i vlaga mogu lako nagristi elektroniku, čineći je neupotrebljivom u budućnosti. Za sve što više nikada nećete upotrijebiti jer je pokvareno ili zastarjelo, pronađite lokalni centar za recikliranje elektronike koji ih može zbrinuti.

Zastarjelu elektroniku radije reciklirajte, u podrumu će kablovi koji vam ne trebaju biti idealna igračka za štetočine.

Zapaljive i opasne kemikalije

Uobičajeno je ostavljati poluprazne limenke lakova za drvo ili sredstava za čišćenje u podrumu. To baš i nije pametno, pogotovo ako tamo imate i izvor grijanja. Sve što je zapaljivo, od boje do propana, treba držati podalje od bojlera ili peći. Kemikalije mogu iscuriti i ispuštati opasne pare ako se ne drže u dobro prozračenom prostoru, a zapaljive tekućine ili plinovi mogu eksplodirati ako je oko spremnika previsoka temperatura, navodi N1Info.

Spriječite nastajanje požara u vašem podrumu uklanjanjem lako zapaljivih kemikalija.

(www.jabuka.tv | Freepik.com)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.