Ove probleme s očima ne biste smjeli ignorirati

Iz nekog razloga, mnogi zanemaruju simptome problema s očima te vjeruju da oni ništa ne znače. I to je problem.

Ako se ne liječe, simptomi se mogu samo pojačati i dovesti do trajnog oštećenja vida. Obratite pažnju na ove simptome.

Plutajuće čestice

Čestice, pjegice ili trakice koje se pomiču, kako idete s očima su često su posljedica promjena u formi gela unutar vašeg oka. Plutajuće čestice normalan su odgovor na umor. Iako ovo ne bi trebalo biti ništa ozbiljan problem, oftalmolozi savjetuju pregled (ako su one popraćene se naglim bljeskovima svijetla ili odjednom uočite “hordu” njih) kako biste se uvjerili da nije riječ o ablaciji retine ili odlijepljena mrežnice –  hitnog stanja koje se treba operirati što prije.To može biti posljedica traume ili nasljedno. Ako vam se ovo često događa, ne ignorirajte problem.

Konstantno crvenilo oka

Sasvim je normalno da se ponekad probudite crvenih očiju, ali ako su vam oči redovito crvene, vrijeme je za doktora. Crvenilo koje ne nestaje pomoću kapi moglo bi biti simptom sindroma suhog oka – stanja u kojem suzni kanali ne mogu proizvesti dovoljno tekućine za vlaženje oka, piše Živim.hr.

Konstantna suhoća oka

Ako kapi ne pomažu, doktor bi vam mogao prepisati omega-3 masne kiseline. Ako ništa ne pomaže, može doći zamućenje rožnice, koja se liječi antibioticima, antigljivičnim ili antivirusnim lijekovima.

Ušla vam je kemikalija u oko

Sapun vam je ušao u oko? Prvo vodom isperite oko i nemojte oklijevati te nazovite doktora, ako vam se čini da nešto nije u redu. Izlaganje nepoznatoj tvari, pogotovo jakim kemikalijama može dovesti do trajnog oštećenja i ožiljaka.

Čudna bol u oku

Oštra bol može značiti da vam je nešto upalo u oku ili je pak riječ o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Jaka bol može ukazivati na upalu oka, povećani očni tlak ili jednostavno morate promijeniti naočale.

Oko svjetla vidite prstenove

Stručnjaci kažu da bi ovo mogao biti znak da trebate promijeniti dioptriju na naočalama ili kontaktnim lećama.Također može biti simptom očne migrene koja uzrokuje probleme s vidom, a praćena je jakom glavoboljom.

Imate ječmenac

Riječ je o bolnoj infekciji ili upali žlijezdi u oku. Ako postoje brojni ječmenci, ili se uporno vraćaju nakon liječenja, tada je potrebno napraviti prošireni pregled kako bi se otkrio i liječio uzrok, a ne posljedica.

Odjednom ste osjetljivi na svjetlost

Ako vam svjetlost odjednom postaje nepodnošljiva, to može biti znak već spomenute očne migrene. Okidači mogu biti stres, pušenje, visoki tlak, lijekovi…

Osjetljivost također može upućivati na upalu u oku.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.